Надал приключи в Ню Йорк след изтощителен четирисетов трилър срещу Тиафо

Франсис Тиафо стана първият американец от 2005 г. насам - и едва третият в историята - който побеждава Рафаел Надал на турнир от Големия шлем, след като надви испанеца в изтощителен четирисетов мач в четвъртия кръг на Ю Ес Оупън - 6-4, 4-6, 6-4, 6-3. Последният янки, надиграл Матадора на мейджър турнир, е Джеймс Блейк. Това се случи в Ню Йорк през 2005.

Победата на Тиафо над поставения под №3 Надал го класира на втори четвъртфинал в кариерата му на турнир от Големия шлем, след като преди това достигна до последната осмица на Откритото първенство на Австралия през 2019 г. (отпадайки от Надал).

Надал изигра най-силния си двубой от началото на надпреварата, но и това не бе достатъчно срещу отличния в този ден Тиафо. Носителят на 22 титли от Големия шлем завърши с 33 уинъра и 26 непредизвикани срещу внушителните 48 уинъра и 28 непредизвикани от съперника си.

Това бе и първи случай за 2022-ра година, в който Надал губи мач от турнир в Големия шлем. В предходните три турнира той спечели две титли (Австралия и Париж), а в Лондон се отказа с травма преди полуфинала, но не бе победен на корта.

Въпреки поражението испанецът може да стане №1 в ранглистата от понеделник, ако нито един от Карлос Алкарас и Каспер Рууд не играе финал.

Наградата за Тиафо е мач на четвъртфинала с Андрей Рубльов, който се наложи с 6:4, 6:4, 6:4 над британеца Нори.

По същото време Яник Синер, двукратният шампион в София, когото отново ще гледаме у нас в края на месеца, спечели петсетов трилър с Иля Ивашка - 6:1, 5:7, 6:2, 4:6, 6:3. Италианецът ще срещне Марин Чилич или Карлос Алкарас на четвъртфинал. /БГНЕС