Надал продължава да пише история, спечели 14-а титла в Париж

Рафаел Надал продължава да пише историята на световния тенис. Испанецът спечели рекордна в кариерата си 14-а титла на Ролан Гарос и общо 22-а от Големия шлем. Във финала той помете норвежеца Каспер Рууд с 6-3, 6-3, 6-0. По пътя си към трофея Рафа елиминира двамата си най-големи конкуренти - Новак Джокович (на четвъртфинал) и Александър Зверев (на полуфинал).

Норвежецът опита абсолютно всичко срещу своя идол, но да бъде победен Рафаел Надал във финален мач на „Филип Шатрие“ продължава да бъде „мисия невъзможна“. Краля на клея има актив от 14 успеха в 14 финала .

С днешния триумф Матадора се превърна и в най-възрастния шампион в историята на турнира, подобрявайки постижението на своя сънародник Андрес Химено от преди 50 години. Това е и първият случай в кариерата на Надал, в който той печели първите два турнира от Големия шлем за годината.

Общият баланс на Надал в турнира вече е 112 победи и само три загуби, като Робин Сьодерлинг и Новак Джокович са единствените, побеждавали испанеца на Откритото първенство на Франция.

Мачът започна с бързо 2-0 за Надал, но две двойни грешки в третия гейм позволиха на Рууд да върне един пробив и поне за малко за завърже интригата в сета. Надал обаче реагира светкавично. Испанецът поведе с 3-1, а след това без проблеми успя да спечели сета с 6-3.

В началото на втория сет Надал изпусна три точки за пробив, за които си плати в четвъртия гейм, когато Рууд успя да пробие и да поведе с 3-1. И тук в основата се оказаха две двойни грешки на Матадора. Ентусиазмът на норвежеца обаче бе спрян със светкавичен рибрейк. Последва уникална серия от 11 последователни гейма на сметката на испанеца, след която той ликува победоносно. /БГНЕС