Надал се оттегли от Уимбълдън, Кирьос на финал без игра

Рафаел Надал бе принуден да се оттегли преди полуфиналния си сблъсък на Откритото първенство на Великобритания по тенис с Ник Кирьос поради разкъсване на коремен мускул, което получи в сряда. Испанецът тренира днес на Ол Ингланд Клъб преди мача си с австралиеца в последните четири на надпреварата на сингъл, но след това свика извънредна пресконференция, в която потвърди, че е принуден да приключи преждевременно с участието си на Уимбълдън. Матадорът бе близо до трета поредна титла от Големия шлем за годината след страхотните си триумфи в Австралия и Франция. В резултат на отказването му, Кирьос отива на първия си финал в Шлема в кариерата без игра.

Рафаел Надал.

Според информация на испанския вестник Marca по-рано през деня, медицинските тестове разкрили 7-милиметрово разкъсване на един от коремните му мускули по време на четвъртфинала с Тейлър Фриц. Според Cadena Ser, той се появил на Ол Ингланд Клъб в 14:00 часа местно време днес и минути по-късно започнал подготовка за полуфиналния си мач. Рекордьорът по титли от Шлема съумя по някакъв начин да измъкне двубоя си с Фриц в последните осем, печелейки заключителния пети сет в тайбрек до десет точки.

"Както можете да си представите съм тук, защото трябва да се оттегля от турнира. Както всички видяха вчера, страдам от болка в коремната област. Не беше окей тогава и сега се потвърди - имам разкъсване на коремен мускул. Комуникацията е твърде закъсняла. Мислех цял ден за решението, което трябва да взема, но не виждам смисъл да продължа. Много трудни обстоятелства - очевидно е, че ако продължа да играя, контузията ще се влоши. Много ми е тъжно да го кажа. Взех това решение, защото смятам, че не мога да взема два поредни мача при тези обстоятелства. Не мога да сервирам с правилната скорост, не мога да правя нормални движения. Не мога да си представя, че ще спечеля два поредни мача по този начин и от уважение към себе си, не искам да излизам на корта и да не бъда достатъчно конкурентен, за да постигна своята цел. Щеше да има огромен шанс да нещата да се влошат и, ако трябва да бъда честен, преди две седмици се намирах на трудно място с травмата на стъпалото и сега нещата са по-добре в този случай. За мен най-важното нещо е щастието - повече от всяка една титла, всички знаят колко усилия влагам, за да бъда тук. Не мога да рискувам този мач и възможността да отсъствам 2-3 месеца от корта, защото това ще бъде трудно за мен", каза Матадорът на своята пресконференция.

Кирьос се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем, където ще играе с победителя от другия полуфинал, който противопоставя шесткратния шампион Новак Джокович и представителя на домакините Камерън Нори, които играят утре не преди 17:00 часа българско време. /БГНЕС