Надал се справи с Манарино, Шаповалов спря Зверев

Световният номер 6 Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия, след като победи французина Адриан Манарино със 7-6(14), 6-2, 6-2 в мач от четвъртия кръг на надпреварата.

Рафаел Надал

На Род Лейвър Арина двамата тенисисти направиха страхотен първи сет, в който нямаше пробиви и се стигна до тайбрек, в който Надал изпусна шест геймбола и спаси четири, преди да се наложи с 16-14. Този успех даде увереност на испанеца и той доминираше в остатъка от двубоя, за да даде само четири гейма на съперника си в следващите два сета и да затвори мача след два часа и 40 минути. Надал завърши двубоя с 42 печеливши удара срещу 22 непредизвикани грешки и спечели 82 процента от точките на собствен сервис.

"Имах малко късмет в края, аз имах своите шансове, но също и той. Беше много труден първи сет, но той играе много добър тенис от началото на турнира и се радвам, че оцелях в първия сет. След този луд първи сет беше много важно, че пробих в началото на втория", сподели Рафа, след като се класира за своя 45-ти четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.

Денис Шаповалов

За място на полуфиналите Надал ще спори с канадеца Денис Шаповалов, който постигна най-голямата изненада от началото на Аустрелиън Оупън, след като победи световния номер 3 Александър Зверев с 6-3, 7-6(5), 6-3 в мач от четвъртия кръг на турнира. Зверев бе определян за един от фаворитите за титлата в Мелбърн след страхотните резултати през последната половин година, но днес бе далеч от най-доброто си представяне и не оказа почти никаква съпротива на 22-годишния Шаповалов.

Един пробив бе достатъчен на 14-ия поставен в схемата, за да спечели първия и третия сет, а във втората част след размяна на общо четири пробива се стигна до тайбрек, в който Шаповалов натрупа преднина от 5-1 и успя да се наложи със 7-5. Шаповалов реализира 35 печеливши удара и 37 непредизвикани грешки в срещата, продължила два часа и 21 минути. /БГНЕС