Надал сломи Кирьос за 11-и полуфинал в Индиън Уелс

Рафаел Надал се класира за полуфиналите на силния турнир от сериите Мастърс 1000, след като надигра драматично Ник Кирьос в три сета – в отделните части 7-6 (0), 5-7, 6-4, за близо два часа и 50 минути здрава битка.

Ник Кирьос (л) и Рафаел Надал (д).

Срещата започна с ранен пробив за австралиеца в третия гейм на срещата. Кирьос го затвърди, но сервирайки при 5-3 за сета, се пропука и позволи на Матадора да се завърне в частта. Стигна се до тайбрек, в който Надал беше безапелационен и не даде нито една точка на съперника си. Вторият сет вървеше гейм за гейм и точно когато нещата отиваха към втори пореден тайбрек, Кирьос нанесе своя удар и прати мача в трети заключителен сет. В него силите отново бяха изравнени и съдбата му беше решена от един-единствен брейк, подобно на втората част – този път той обаче беше на сметката на шампиона на Аустрелиън Оупън, който в седмия гейм пое контрола върху събитията на корта и не изпусна инициативата до края.

За Надал, който триумфира и в Акапулко, това бе 19-и последователен успех, като той ще играе за 11-и път в полуфиналната фаза на турнира в калифорнийската пустиня, където е трикратен победител. Негов съперник в спор за място на финала ще бъде талантливият му сънародник Карлос Алкарас, който детронира шампиона от миналата година Камерън Нори след чист успех с 6-4, 6-3. 19-ият в схемата испанец успя да наложи волята си, въпреки че изоставаше на два пъти с пробив в първия сет, а във втория трябваше да превъзмогва връщането им, за да триумфира в крайна сметка над британеца след час и 40 минути игра.

Надал и Алкарас имат един мач помежду си, спечелен от 21-кратния шампион в турнирите от Големия шлем. Матадорът спечели категорично на Мастърса в Мадрид миналата година, давайки само три гейма на по-младия си сънародник. Първата ни ракета Григор Димитров ще се опита да влезе в полуфиналите в долната половина на схемата, като играе с Андрей Рубльов, а последният полуфиналист ще бъде определен от сблъсъка между Миомир Кецманович и Тейлър Фриц. /БГНЕС