Надал спечели Ролан Гарос за 13-ти път и изравни рекорда на Федерер

Рафаел Надал изравни рекорда на Роджър Федерер от 20 титли от Големия шлем, след като разби световния номер 1 Новак Джокович с 6-0, 6-2, 7-5 във финала на Ролан Гарос и спечели трофея в Париж за 13-ти път в кариерата си.

Надал спечели 13-та титла от Ролан Гарос.

Испанският тенисист изигра един от най-добрите мачове в цялата си кариера, за да доминира напълно срещу Джокович, за когото това бе първа загуба от игра през цялата година след 37 победи и 1 служебно поражение на Откритото първенство на САЩ до момента. От самото начало Надал играеше агресивен и на практика безгрешен тенис, като не оставяше никакви шансове на своя съперник. Рафа не даде нито един гейм на съперника си в първия сет, а във втората част сърбинът успя да стигне само до два гейма. Левичарят от Майорка регистрира едва шест непредизвикани грешки в първите две част, докато Джокович сбърка цели 30 пъти.

Лидерът в световната ранглиста бе близо до пълна катастрофа, след като допусна пробив в самото начало на третия сет, но все пак Джокович показа характер и успя да върне пробива и да поведе с 5-4. Преовъзходството на Надал обаче бе очевидно и той взе три поредни гейма, затваряйки мача с ас след два часа и 41 минути.

Джокович нямаше отговор за брилянтната игра на Надал.

Испанецът завърши двубоя с 4 аса, 1 двойна грешка, 31 уинъра и 14 непредизвикани грешки. От своя страна Джокович реализира 38 печеливши удара срещу 52 грешки. Джокера не успя да бъде и достатъчно ефективен с късите топки, които му носеха толкова успех в предишните мачове в Париж, като спечели точката при 15 от 33 опита.

По този начин Надал спечели титлата от Ролан Гарос за рекорден 13-ти път и изравни върховото постижение на Федерер за най-много титли от Големия шлем - 20. /БГНЕС