Наденица от цвекло и коктейл от джинджифил за Коледа

На снимката: Елена Петрелийска и Николай Красимиров. /Егмонт @Павлина Чакърова

Постен боб и наденица от цвекло може да бъдат добра алтернатива на традиционната вечеря за Бъдни вечер и Коледните празници. Това препоръчаха кулинарите шеф Николай Красимиров и шеф Елена Петрелийска в интервю за БГНЕС.

Редица подобни съвети за здравословна кухня може да се видят в най-новата им книга „Около масата”.

Постарахме се всички онези по-тежки рецепти, които се срещат в традиционната кухня да бъдат заменени с по-здравословни алтернативи, разказа Елена. Нейният колега я допълва и напомня да не забравяме, че всички ястия с бобени култури трябва предварително да се накиснат, което ги прави много по-здравословни.

Постна зелена содена питка

Алкохолът също е неизменна част от традиционното меню на българина. В тази връзка експертите съветват по време на обилното захранване през празниците да го заменим с вода. Ако държим все пак да приемаме някакъв алкохол, може да е коктейл от джинджифил, моркови и зеленчуци.

Печено пиле

В книгата може да се видят още полезни съвети и тематични секции „Януарски брънч“, „Детски рожден ден“, „Режим за силен имунитет през зимата“.

Общо 69 авторски рецепти като: Лозови сарми с плънка от пълнозърнест кускус, патладжан, диви гъби и какаови зърна, коледни звездички с глазура от нар и цвекло, печено пиле с жито, лимони и сушени боровинки, ролца от спанак с пълнеж от батат и сьомга.

Шоколадови барчета

За любителите на десертите има много сладки, но и полезни изкушения като: Шоколадова торта с портокалови кори или поширани круши с кокосов йогурт и шамфъстък. /БГНЕС