Надежда Йорданова: Кандидатурата за председател на ВКС е достойна

Кандидатурата за председател на Върховния касационен съд (ВКС) е достойна. Няма проблем, че има само една кандидатура. За такъв пост личните качества са важни.

Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова преди днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че съдия Галина Захарова е кандидатът за председател на Върховния касационен съд. Тя получи подкрепата и на Пленума на Върховния касационен съд, и на Съюза на съдиите в България.

Имаме кандидат за председател, който е издигнат с много ясни аргументи за високите морални и нравствени качества. Това е избор и кандидатура, която уважавам. Очаква задълбочен дебат в петък, заяви Йорданова.

От моя гледна точка няма проблем, че кандидатурата е една. Прави впечатление, че кандидатурата е една, но това не е нарушение на процедурата по никакъв начин, коментира още министърът и призова да няма предварителни спекулации по темата, докато Пленума на ВСС не излезе с решение.

Министър Йорданова съобщи, че тази седмица започват дебатите по законопроектите за КПКОНПИ и по Закона за съдебната власт. /БГНЕС