Надежда Йорданова: Не очаквам този ВСС да освободи Гешев

„Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”.

Това каза пред Нова телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според главния прокурор Иван Гешев е ясно, че исканата му оставка представлява координирана атака срещу съдебната власт, и в частност срещу прокуратурата, от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър видя в това опит да се измести фокусът на дискусията. На 12 април във ВСС ще се коментират сигнали, които правосъдният министър е внесла по отношение работата на прокуратурата.

Според Надежда Йорданова е възможно мандатът на главния прокурор да продължи по-дълго от нейния на министър на правосъдието.

По думите ѝ голяма част от сигналите в прокуратурата се държат „на трупчета”. „Прикриват се, а без реално разследване не можем да стигнем до справедливост”, подчерта тя.

Йорданова е категорична, че е много важно прокуратурата да разследва всичко. Тя коментира и започващата проверка от Специализираната прокуратура на арестите, които бяха извършени на знакови лица в ГЕРБ – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

„Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера им, но очаквам Спецпрокуратурата да действа бързо и обективно”, каза още министърът на правосъдието и коментира казуса „Жоси”.

„Той беше изцяло изключен като недопустим от членовете на ВСС. В него ме притеснява това, че се отказва да се разследват фактите и обстоятелствата в дълбочина”, подчерта Йорданова. /БГНЕС