Надя Калвиньо преодоля още едно препятствие в кандидатурата си за ръководния пост в ЕИБ

Амбицията на Надя Калвиньо да стане президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) получи сериозен тласък, след като Европейският парламент премахна значителна пречка пред нейното назначение.


Вицепремиерът на Испания се съревновава с датчанката Маргрете Вестагер, която в момента е в отпуск като ръководител на ЕС в областта на цифровите технологии и антитръстовото законодателство, за поста президент на Европейската инвестиционна банка в решение, което противопоставя правителствата на блока едно срещу друго.

Въпреки че се надяваха да постигнат решение по-рано този месец, официални лица твърдят, че несигурността в Париж относно това кого да подкрепят и разногласията в коалиционното правителство в Берлин са допринесли за повече усложнения от обикновено в това, което би могло да бъде лесен избор.

Но типично за ЕС, шансовете на Калвиньо се увеличиха заради начина, по който Европейският парламент се зае с попълването на една съвсем различна длъжност.

Законодателите гласуваха в подкрепа на кандидатурата на германката Клаудия Бух за следващ ръководител на банковия надзор на ЕС.

Двама испанци

Бух, вицепрезидент на Бундесбанк, се изправи срещу Маргарита Делгадо, заместник-управител на Испанската централна банка, за следващия председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка и въпреки че процесът е отделен от надпреварата за ЕИБ, той беше обединен, защото другите страни от ЕС нямаше да могат да преглътнат двама испанци, които да заемат два висши финансови поста.

Евродепутатите от икономическата комисия на Европейския парламент гласуваха с 29 гласа "за", 23 "против" и двама "въздържал се" в тайно гласуване в подкрепа на Бух.

По време на предишно изслушване депутати от целия политически спектър на ЕС упрекнаха ЕЦБ, че е предложила Бух вместо предпочитания от тях Делгадо.

Белгийският евродепутат Йохан ван Овертвелдт от групата на Европейските консерватори и реформисти даде да се разбере, че нейната номинация е част от "по-голяма картина по отношение на назначенията на европейско равнище".

Сега германката трябва да получи подкрепата на цялата пленарна сесия на Парламента и подписа на правителствата на ЕС, за да получи ролята на надзорник на най-големите банки в блока.

Ключова роля

Що се отнася до длъжността в ЕИБ, Франция и Германия са важни фактори при избора на следващия шеф на органа, който отпуска заеми за милиарди евро за големи инфраструктурни проекти в цяла Европа и чието значение нараства, тъй като се очаква да има решаваща роля за възстановяването на Украйна през следващите години.

Решението ще трябва да бъде взето най-късно до края на тази година, когато настоящият председател Вернер Хойер трябва да напусне поста си.

Спечелилият кандидат се нуждае от 68% от акционерния капитал на ЕИБ и 18 държави, които да го подкрепят, въпреки че реално решението почти изцяло зависи от Франция и Германия, а финансовите министри на ЕС се стремят да постигнат консенсус. /БГНЕС