Надя Василева: За последните 10 г. някои заплати са вдигнати със 100%, а други с 500%

Доста хора трябва да променят своето мислене, че сме на етап, в който ние трябва да пригодим работата към служителите, а не обратното – те да се пригаждат към работодателите.


Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. С нея разговаряме по повод регулярното проучване, което БКЗ прави на всеки 6 месеца за нагласите на работодателите – дали те ще увеличават своя състав, или ще го намаляват, или той ще остане в рамките, в който е бил.


Василева отбеляза, че в последното проучване, което обхваща периода април 2023 г. – септември 2023 г. нагласите на работодателите са, че ще увеличават своя средноспецифичен състав, но с по-малък процент – 8%, спрямо миналото ни проучване. „Това намаление ние отчитаме, тъй като самото проучване беше направено точно преди изборите и тази продължителна несигурност в политическата сцена определено обособи този резултат“, обясни тя и добави, че самите работодатели са отчели, че не са особено положително настроени каква ще бъде средата в България и на трудовия пазар, и като икономика, и би ли могла тя да се развие, поради липсата на яснота накъде ще върви политиката.

Председателят на БКЗ посочи, че работодателите от сектори IT и Outsourcing са по-обрани от гледна точка на назначения, не са толкова позитивни, както са били в предишните изследвания. Според Василева това вероятно е свързано с намаляване на проектите, по които те работят, но пък голяма част от компаниите ще задържат служителите, които имат до момента.


„Имайки предвид развитието на пазара, а именно липсата на кадри, всички работодатели изпитват трудности при запълване на отворените работни места“, съобщи тя и допълни, че около 30% от отворените позиции не могат да бъдат запълнени. Председателят на БКЗ определи това като много притеснителен факт.

Василева уточни, че няма конкретен сектор, в който да бъдат изцяло съкратени служителите. Все пак тя даде пример с финансовия сектор, където вследствие на сливания между различни банки, би могло частично да се получи така, че някои служители да бъдат или преместени на други позиции, или освободени. „Предполагаме, че от гледна точка на изискванията на Европейския съюз във връзка със зелената енергия и закриването на предприятия, които са свързани с добивната промишленост, може би в някои региона – Стара Загора, Перник, Благоевград, също може да имаме намаляване на заетостта в някои от тези предприятия“, заяви председателят на БКЗ.


Василева подчерта, че в момента има изключителен бум на търсене на служители от страна на ресторантьорите и хотелиерите по морето заради летния сезон. „Изключително много се търсят търговци – електронна търговия, директни продажби, това отчитаме във връзка с увеличената инфлация и увеличените цени на стоки и продукти, които трябва да се продават повече в момента“, каза още тя.

Председателят на БКЗ коментира и ситуацията с националния бюджет: „При всички случаи тази импотентност на политическата система вече години, се отразява много лошо и на работодателите, и на търсещите работа, изобщо на целия пазар на труда, включително и на икономиката. Като световни макроикономически тенденции се вижда, че имаме увеличена цена на живота и намаляващ икономически растеж, което неминуемо трябва по някакъв начин да се адресира от всички държави, включително и България.“

Василева е категорична, че тази невъзможност на политическата система да подпомогне, от една страна бизнеса, от друга страна хората, не би могла да се отрази положително. „Наистина се надявам много скоро, освен бюджетът, който трябва да бъде гласуван, да се вземат и много спешни мерки откъде ще се привлекат хората, които са необходими за бизнеса, защото на нашия бизнес му трябва 300 – 400 хил. хора, които трябва да бъдат внесени, защото не могат да бъдат намерени в България“, смята тя.

Председателят на БКЗ коментира, че от много години насам заплатите в страната са в положителна прогресия и че има такива, които от последните 10 г. до момента са вдигнати със 100%, а някои и с 500%. „Дори и когато България е била в дефлация – 2013, 2014, 2015, 2016, даже 2021 г. имаше такива периоди в началото, заплатите също се вдигаха. Те не следват инфлацията или дефлацията по начин, по който всеки предполага, така че заплатите растат, но те не могат да растат по-бързо, отколкото самото предприятие може да произвежда“, обясни Василева.

На въпроса в България наблюдава ли се тенденция на незаети хора, които същевременно не търсят работа, председателят на БКЗ отговори, че такава има, но това съществува във всяка държава. „Надявам се в един бъдещ период, когато ние по-бързо прегърнем новите технологии, дигитализацията, която неминуемо трябва да заеме точно тези работни места, които няма с какво да запълним, тогава наистина хората да си отдъхнем и да оставим трудоемките задачи на машините, а ние да се заемем с по-стратегически задачи, да работим по-малко и да се радваме на нормално съществуване“, заяви Василева, която е категорична, че трудовото законодателство трябва да бъде променено.

Въпреки, че Кодексът на труда от 1976 г. е променян многократно до момента, тя е на мнение, че имаме нужда от съвременен закон, който да обхване по адекватен начин всички типични и атипични форми на заетост, за да не се стига до аномалии, до скрита заетост и до всякакви недобри работодателски практики.

„Това, което ще бъде ключов двигател на бизнестрансформациите, ще бъде развитието на технологиите“, отбеляза Василева и добави очакванията на хората бяха, че те ще се развият много по-бързо, отколкото това се случи.

Председателят на БКЗ посочи, че преди няколко дни излезе доклад на Световния икономически форум, където стана ясно, че за момента 34% от задачите се изпълняват от машини и изкуствен интелект, а 66% от хората. За сравнение, 2 г. по-рано 33% от задачите са се изпълнявали от машините, т.е. има ръст от само 1% в развитието на машините. „От Световния икономически форум са изчислили, че ще имаме увеличение на различните професии с около 69 млн., а пък ще имаме намаление от 83 млн. на работни позиции, които няма как да продължат, което прави разлика от 14 млн., или това са 2% от работната сила“, обясни Василева и заключи, че не трябва да се притесняваме от драстични промени в следващите 5 г. /БГНЕС

Категории: