Наградите "Грами" 2023: Бионсе влезе в историята с най-голям брой награди

На тазгодишната церемония в Лос Анджелис Бионсе спечели рекордната 32-ра награда "Грами", а Хари Стайлс изненадващо взе престижната статуетка за албум на годината.

Бионсе влезе в историята, като спечели наградата за най-добър денс/електронен албум за своя еуфоричен денс опус Renaissance.

По този начин тя изпревари унгарско-британския диригент Джордж Шолти, чийто рекорд от 31 награди "Грами" се задържа повече от 20 години.

"Опитвам се да не бъда прекалено емоционална", каза звездата, приемайки наградата си.

Тя продължи да благодари на семейството си, включително на покойния си чичо Джони, който е помогнал за направата на сценичните ѝ костюми, преди да стане известна.

Въпреки успеха си Бионсе отново не получи престижната награда за албум на годината. Престижното отличие й се изплъзва за четвърти път, най-вече през 2017 г., когато нейният шедьовър Lemonade беше победен от „25” на Адел.

Тогава Адел използва речта си при приемането на наградата, за да каже, че Бионсе е по-заслужилият победител (въпреки че задържа трофея).

Тази година Хари Стайлс взе короната, като гласуващите за "Грами" оцениха по достойнство гладкия, приятелски настроен към радиото поп на третия му албум „Harry's House”.

В речта си британската звезда каза следното: "Във вечери като тази очевидно е най-важно да помним, че няма такова нещо като най-доброто в музиката".

Хари Стайлс изпълни енергично и хита си "As It Was"

Въпреки това той беше видимо развълнуван от оказаната му чест и добави: "Това не се случва често на хора като мен и е толкова хубаво."

По-рано звездата спечели и наградата за най-добър поп албум, получавайки наградата си с целувка от Дженифър Лопес.

Адел спечели "Грами" за най-добро поп вокално изпълнение за песента "Easy On Me", като посвети наградата на сина си Анджело.

Певицата разказа пред публиката, че е написала първия куплет "под душа, когато избирах да променя живота на сина си", развеждайки се с тогавашния си съпруг Саймън Конецки.

Тя добави: "Обичам балада с пиано да печели каквато и да е награда, защото това е много старомодно и много смело".

Певицата и авторка на песни Бони Рейт изненадващо спечели наградата за песен на годината, побеждавайки фаворитките Тейлър Суифт и Бионсе с тъжната си балада Just Like That.

Гласуващите несъмнено са били трогнати от нежния текст на Райт, в който жена, скърбяща за смъртта на сина си, намира утеха от мъжа, получил сърцето му при трансплантация.

"Толкова съм горда, че оценявате това", каза 72-годишната певица, приемайки трофея си.

Bad Bunny откри шоуто с експлозия от цветове, възпроизвеждайки пуерториканска фиеста в коридорите на Crypto.com Arena в Лос Анджелис.

По-късно той получи наградата за най-добър албум в категорията Música Urbana за албума "Un Verano Sin Ti", който миналата година се задържа 13 седмици на първо място в САЩ.

"Направих този албум с любов и страст, а когато правиш нещата с любов и страст, всичко е по-лесно", каза певецът.

Другите изпълнения бяха на американската звезда Бранди Карлайл и Лизо, която изпълни своя актуален сингъл Special, изпълнен с евангелски мотиви.

По-късно тя спечели наградата за запис на годината за "About Damn Time" и използва речта си, за да отдаде почит на Принс.

Ето накратко носителите на златните грамофончета в по-важните категории за 2023г.:

албум на годината - "Harry's House" (Хари Стайлс),

песен на годината - "Just Like That" (Бони Рейт),

най-добър нов изпълнител – Самара Джой

най-добър рок албум - Patient Number (Ози Озбърн

най-добра рок песен - "Broken Horses" (Бранди Карлайл),

най-добро поп изпълнение - "Easy on Me" (Адел);

най-добър рап албум - "Mr. Morale & the Big Steppers" (Кендрик Ламар),

най-добра рап песен - "The Heart Part 5" (Кендрик Ламар),

най-добър музикален видеоклип - "All Too Well: The Short Film" (Тейлър Суифт)./БГНЕС