Най-бързо спадат антителата след COVID при млади мъже

Проучване на факторите, влияещи върху динамиката на производството и съхранението на антитела срещу COVID-19, проведено от Военномедицинската академия „ С.М. Киров“ и Лабораторна служба "Хеликс", показва, че младите мъже са най-уязвимата група по отношение на намаляването на нивата на имуноглобулин. Това съобщи Владимир Салухов, ръководител на първо отделение и клиниката „Академик Н.С. Молчанов“.

Повече от 1400 души - мъже и жени на възраст от 18 до 70 години - които са имали коронавирусна инфекция с лека, безсимптомна, умерена или тежка форма, са участвали в общоруското проучване "Отклик". Откритията му ще допринесат значително за борбата с пандемията, тъй като имунитетът срещу COVID-19 не е бил изследван досега при пациенти, които са имали лека форма на заболяването.

"Ясно е, че рисковата група са младите мъже, особено тези, които са имали безсимптомна или лека нова коронавирусна инфекция. Ето защо това е рисковата група, на която трябва да се обърне внимание, когато обсъждаме някакъв вид динамично наблюдение", каза Салухов.

Според презентация, представена на конференция, нивата на антителата се увеличават до 45 дни след заболяването, а максималните концентрации се запазват до 60 дни, като след 180 дни се наблюдава значителен спад. При мъжете нивото на антителата срещу COVID-19 спада значително след 60 дни до 180 дни, докато при жените, обратно, нивото на антителата се увеличава след 60 дни. Освен това според проучването възрастните хора запазват нивата на антитела по-дълго и два пъти по-високи от тези на по-младите.

"Преди смятахме, че групата на възрастните хора е изложена на риск от по-неблагоприятно протичане. Оказва се, че възрастните хора имат по-добър имунен отговор в дългосрочен план", отбелязва Салухов.

Спред Евгений Евгениев, началник на Военномедицинската академия, проучването показва, че тежестта на протичане на COVID-19 води до по-висока продукция на антитела. Също така употребата на глюкокортикоиди (хормонална противовъзпалителна терапия) при лечението на умерени и тежки форми на COVID-19 стимулира по-високи нива на имуноглобулини и свежда до минимум риска от повторно заразяване в рамките на 180 дни.

"Настоящото проучване показва съвсем ясно, че глюкокортикоидите имат изразен клиничен ефект и те се използват в схемата за лечение на новата коронавирусна инфекция, като вече са включени във всички препоръки. Освен това те дават по-изразена имунна реакция и защита на организма след нова коронавирусна инфекция", каза той.

След това проучването ще бъде разширено до многогодишно цялостно проследяване на изследваната група, като ще се оцени значението на откриваемите характеристики на имунния отговор и други клинично значими последици от претърпяната коронавирусна инфекция, както и резултатите след ваксинацията. /БГНЕС