Най-богатите са увеличили състоянието си с над 400 млрд. долара през 2021 г.

Най-големият печеливш за годината е Илон Мъск, който започна 2021г. с нетно състояние от 156 млрд. долара и я завърши с около 277 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Основателят на Tesla заяви, че планира да плати повече от 11 млрд. долара данъци.

Печалбата на Мъск от 121 млрд. долара е по-малка от 140-те млрд. долара, които той спечели през 2020 г., но е повече от достатъчна, за да го направи най-богатия жив човек в света.

Най-близкият му конкурент и друг милиардер - Джеф Безос, ще влезе в 2022 г. с богатство от 190 млрд. долара. Това е само 4,5 млрд. долара повече от това в началото на миналата година.

57-годишният мъж, който се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор на Amazon през юли, сега прекарва по-голямата част от свободното си време във ваканции с приятелката си Лорън Санчес. По Коледа двойката беше заснета от папараци на яхта в Сейнт Бартс.

През 2020 г. основателят на Facebook Марк Зукърбърг увеличи състоянието си с близо 25 млрд. долара. По данни на Bloomberg той е капитализирал 128 млрд. долара.

Зукърбърг, който тази година промени името на холдинга на Facebook на Meta, имаше бурна година, през която служител на компанията Франсис Хоугън го обвини, че поставя "печалбите пред хората", а по-късно той си навлече гнева на хавайците, след като добави 110 акра към спорното си имение от 1500 акра в Кауай.

Основателят на Майкрософт Бил Гейтс започна новата година със състояние от 139 млрд. долара. Той посрещна 2021 г. със 132 млрд. долара. Съобщава се, че бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс - която прекрати 27-годишния си брак с Бил през август – има право на 11,4 млрд. долара от имуществото на двойката.

Въпреки че годината беше най-добра за американските бизнесмени, френският търговец на луксозни стоки Бернар Арно също отбеляза скок на състоянието си до 176 млрд. долара, след като натрупа повече от 61 млрд. долара. Той е единственият милиардер извън САЩ, който през 2021 г. е влязъл в топ 10 на Bloomberg по отношение на общото си богатство./БГНЕС

Вашингтон / САЩ