Най-добрите футболисти, които ще пропуснат Мондиала в Катар (част 1)

Световното първенство в Катар наближава и то ще бъде възможност за най-добрите играчи в модерната игра да покажат качествата си пред целия свят. Отвъд Лионел Меси и Кристиано Роналдо, феновете на футбола ще се насладят още на играта на Килиан Мбапе, Кевин Де Бройне, Неймар, Роберт Левандовски и много, много други.

Има обаче много футболисти от световна класа, които няма да участват на Мондиала по различни причини – защото техните отбори не се класираха за финалите, защото са контузени или просто защото не попаднаха в състава за първенството.

Джанлуиджи Донарума.

Ето част от най-добрите играчи, които няма да видим в Катар:

Вратари

Джанлуиджи Донарума

Последното докосване на Евро 2020 бе на Донарума при спасяването на дузпата на Букайо Сака във финала на турнира срещу Англия, когато триумфът бе за Италия. Все още опиянени от титлата, „Скуадрата“ остана втора в квалификационната си група зад Швейцария, което ги прати на полуфинален плейоф, а там отборът бе шокиран от Северна Македония. Все пак, на 23-годишна възраст, Донарума ще има още доста шансове да участва на Световно първенство.

Ян Облак

Един от най-добрите вратари в света отново няма да участва на Световно първенство, тъй като Словения не успя да се класира за финалите в Катар.

Давид де Хеа

Макар и Де Хеа да е далеч от най-добрите си години, той все още е вратар от висока класа, но селекционерът на Испания Луис Енрике не избра стража на Манчестър Юнайтед за един от тримата си играчи на тази позиция.

Защитници

Давид Алаба

Не е особено изненадващо, че Австрия не е на Световно първенство, имайки предвид, че страната не е била на голямата сцена от 1988-а насам, но в последните години определено се наблюдава подобрение, което достигна кулминацията си при поражението от бъдещия шампион Италия след продължения в осминафиналите на Евро 2020. Част от това подобрение се дължи на присъствието на бившия защитник на Байерн Мюнхен и настоящ такъв на Реал Мадрид Давид Алаба. Въпреки това, докато той успя да стигне до шампионски титли и трофеи от Шампионската лига на клубно ниво, Алаба не съумя да помогне на Австрия да избегне загубата от Уелс в полуфинален плейоф.

Олександър Зинченко

Украйна бе още една жертва на коравия тим на Уелс в плейофите за Мондиал 2022. Украинците разполагат с доста класни състезатели, но може би номер 1 сред тях е многократният шампион на Англия с Манчестър Сити и настоящ играч на Арсенал Олександър Зинченко.

Леонардо Бонучи

Още едно голямо име от Италия, което няма да гледаме в Катар. Класически елегантен защитник от старата школа, Бонучи ще липсва на всички ценители на изкуството на защитата във футбола.

Рийс Джеймс.

Рийс Джеймс, Бен Чилуел

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт често е подиграван, че се презапасява с крайни защитници в своите състави за големи турнири. Може би точно заради това съдбата го удари по най-скъпото му и заради контузия Мондиала ще пропуснат двама от най-добрите английски бекове – Рийс Джеймс и Бен Чилуел.

Матс Хумелс

33-годишният бранител игра в последните пет големи турнира с отбора на Германия, но няма нито един мач под ръководството на Ханзи Флик, така че не е изненада, че не попадна в списъка с 26 играчи. /БГНЕС