Най-голям брой незаконни преминавания в ЕС от 2016 г. насам

Броят на незаконните преминавания на границата на Европейския съюз се е увеличил със 70% през първите девет месеца на 2022 г. и е достигнал най-високото си ниво от 2016 г. насам, съобщи граничната агенция на ЕС.

Агенция Frontex съобщи, че са засечени общо 228 240 влизания, включително 106 396 през Балканите. Това представлява 170% увеличение спрямо същия период на 2021 г.

"Големият брой незаконни преминавания на границата може да се дължи на многократните опити за преминаване от страна на мигранти, които вече се намират в Западните Балкани", се казва в изявление на Frontex.

Вторият по големина брой е за маршрута през Централното Средиземноморие, където са открити 65 572 влизания. Там са отчетени 42% повече в сравнение с първите девет месеца на миналата година, предаде АФП.

Основните националности на мигрантите, които се опитват да преминат в ЕС през Балканите, са сирийска, афганистанска и турска.

През Централното Средиземноморие основните националности са тунизийска, египетска и бангладешка, се казва в изявлението. /БГНЕС