Най-големият айсберг ускори движението си в Антарктида

Най-големият айсберг в света, който се откъсна от ледниците на Антарктида преди около 30 години, наскоро е започнал да се движи активно по течението и в момента се носи със скорост около 150 километра на месец, съобщиха от пресслужбата на Института за арктически и антарктически изследвания (ААИ).


"Специалистите от Центъра за ледена и хидрометеорологична информация на ААРИ наблюдават движението на най-големия айсберг А23а на планетата, където се е намирала съветската сезонна научна база "Дружная-1". В началото на антарктическата зима, повече от 30 години след отделянето му от антарктическия ледник, той започна активен дрейф със скорост повече от 150 километра на месец. В момента айсбергът се движи в Уедълско море покрай бреговете на Антарктида", заявиха от пресслужбата пред ТАСС.

Площта на айсберга е около 4170 квадратни километра, което е повече от два пъти повече от площта на Санкт Петербург. През септември 1986 г. голяма маса лед се откъсна от ледника Филхнер. На мястото на откъсването се образуваха три гигантски айсберга, като на един от тях се намираше сезонната база "Дружная-1".

След откъсването си от шелфа айсбергът доста бързо заседна в южната част на антарктическото море Уедъл, превръщайки се в леден остров. Сега айсбергът се е изместил поради въздействието на водните течения.

Учените отбелязват, че бъдещето на айсберг А23а зависи от няколко фактора: влиянието на морските течения, изпъкналостта на подводния релеф, метеорологичните ситуации.

Но в крайна сметка айсбергът ще се озове изцяло плуващ във вода - най-вероятно още тази година, допълват от пресслужбата на института./БГНЕС