Най-големите банки на САЩ са закрили около 300 свои клона

Някои от най-големите американски банки като Wells Fargo, Citigroup и JPMorgan Chase от началото на тази година са закрили около 300 от филиалите си, съобщава вестник „Файненшъл Таймс”.

По информация на изданието, Wells Fargo, която има най-много клонове в САЩ, е закрила 154 от тях, което съставлява 3% от банковата мрежа. Съкратени са и 6% от служителите на банката.

„Нашите клиенти използват все по-често дигитални услуги”, е заявил финансовият директор Майкъл Сантомасимо. Това, както и други промени са довели до промяна в режима на работа на филиалите на Wells Fargo, цитира вестникът думите му.

Citigroup е съкратила с 4% филиалите си по света. Затворени са клоновете на банката в САЩ, Мексико и в държавите от Азия.

JPMorgan Chase е затворила 40 филиала (1% от банковата си мрежа).

Въпреки че посещаемостта в клоновете през последните 10 години рязко е намаляла, банките са на мнение, че наличието на офиси е важно с цел привличане на клиенти.

„Разликата се състои в това, че с помощта на цифровите технологии сега можем да излезем на нови пазари с по-малко на брой филиали, отколкото преди 5 или 10 години, и да обслужваме толкова клиенти, ако не и повече”, подчертават от JPMorgan Chase.

Изданието припомня, че анализаторите отдавна прогнозират, че онлайн банкирането и мобилните приложения в крайна сметка ще доведат до съкращаване на банковите клонове и на работните места. Пандемията от коронавирус само ускори въвеждането на цифрови технологии. Дори клиенти, които досега се въздържаха да използват банковите приложения за големи транзакции или подаване на молба за ипотека, вече са принудени да преминат на цифровите платформи заради действието на ограничителните мерки. /ТАСС