Най-голямата дясноцентристка партия изключва коалиция с Герт Вилдерс

Дилан Йешилгьоз, лидерката на най-голямата дясноцентристка партия в холандския парламент, изключи възможността да се присъедини към коалиция, доминирана от Герт Вилдерс, но каза, че може да подкрепи такова правителство отстрани, съобщи Politico. Това може да проправи пътя за съюз между крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс и дясноцентристкия „Нов социален договор“ на Питер Омцигт в правителството.


„Големите печеливши са Партия на свободата и Нов социален договор . След 13 години ни подхожда друга роля“, каза пред репортери Йешилгьоз, новата лидерка на либерално-консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД), част от коалицията на премиера в оставка Марк Рюте. „Но ние ще направим възможен дясноцентристки кабинет. Ние ще подкрепим конструктивните предложения, така че това е форма на толерантност“, добави тя, според обществената телевизия NOS.

Вилдерс бързо реагира в X, като каза, че решението на НПСД, взето преди началото на коалиционните преговори, е „много разочароващо“. „Много жалко. Надявам се да променят мнението си, защото да управляваш е по-добро, отколкото да търпиш“, каза Вилдерс.

Партията на Вилдерс някога беше толерантен партньор на първото коалиционно правителство на Рюте и управляваше от октомври 2010 г. до ноември 2012 г. Вилдерс подкрепи това правителство в парламента, без да има министерски постове. Ако продължи да бъде толерантен партньор за правителство, ръководено от Вилдерс, това би било забележително обръщане на ролите. Ходът на Йешилгьоз също оказва по-голям натиск върху партията на Омцигт и върху фермерска партията при вземането на решение дали да работят с Вилдерс в следващото правителство. /БГНЕС