Най-кървавият ден на Западния бряг от години

Израелските сили на Западния бряг убиха 10 палестинци в четвъртък, съобщиха официални лица в окупираната територия. Девет от тях загинаха при нападение, което израелската армия описа като "контратерористична операция".

Най-кървавият ден на Западния бряг от години избухна по време на нападение срещу претъпкания бежански лагер в северния град Дженин, където изстрели отекнаха по улиците и се изви дим от горящи улични барикади.

Палестинското министерство на здравеопазването определи броя на загиналите от сблъсъците на девет, включително една жена, като добави, че 20 души са били ранени, преди израелските сили да се изтеглят до обед.

Военните казаха, че израелските сили са били обстрелвани по време на "антитерористична операция за залавяне на терористичен отряд на „Ислямския джихад" и са застреляли няколко вражески бойци.

Впоследствие десети палестинец беше застрелян от израелските сили в Ал Рам, близо до Рамала, съобщи палестинското министерство на здравеопазването.

Официалната палестинска информационна агенция Wafa съобщи, че той е бил прострелян при сблъсъци, избухнали по време на протест срещу убийствата в Дженин.

ООН никога не е регистрирала толкова голям брой смъртни случаи в една операция на Западния бряг, откакто започна да води подобна статистика през 2005 година.

Насилието накара палестинската власт да обяви, че прекъсва координацията на сигурността с Израел.

Сред улитите в Дженин беше Маджеда Обейд, на 61 години, която живееше на няколко метра от къщата, атакувана от израелските сили.

Дъщеря й Кефият Обейд каза пред АФП, че майка й е била простреляна, докато е гледала през прозореца си към сблъсъците. „След като свърши молитвите си, тя спря за момент, за да погледне и докато се изправяше, беше ударена във врата от куршум и падна срещу стената и след това на пода“, каза 26-годишната жена пред АФП. Петна от кръв бяха попили в килима на дома им.

"Състояние на паника"

Военните казаха, че нахлуването е насочено срещу бойци на „Ислямския джихад“, за които се твърди, че стоят зад атаки срещу израелски войници и цивилни. Според израелския министър на отбраната Йоав Галант те са планирали „да извършат терористична атака в Израел“.

Трима палестинци са били застреляни при престрелка, а израелските сили са застреляли още двама, "бягайки от местопрестъплението", се казва в изявление на армията. Израелските войници застреляха и шести заподозрян в сграда, а други палестинци бяха ранени, след като стреляха по войските, казаха от армията.

„Разглеждат се твърдения за допълнителни жертви по време на размяната на огън“, добави той.

Няма жертви сред израелските сили, съобщиха военните.

Уисам Бакр, директор на правителствената болница в Дженин, каза, че в педиатричното отделение е настъпила "състояние на паника", като някои деца са вдишали сълзотворен газ.

Израелските военни казаха пред АФП, че „стълкновенията са били недалеч от болницата и е възможно сълзотворен газ да е влязъл през отворен прозорец“.

Жителката на Дженин Ум Юсеф Ал-Савалми каза, че по време на нападението са били улучени домове. „Прозорци, врати, стени и дори хладилникът, всичко беше повредено от куршумите“, каза тя пред АФП.

Говорителят на „Ислямски джихад“ Тарик Салми заяви, че "съпротивата е навсякъде и е готова и желаеща за следващата конфронтация".

Последните смъртни случаи доведоха до 30 убити палестинци на Западния бряг досега тази година, включително бойци и цивилни, повечето от които бяха застреляни от израелските сили.

Салех ал Арури, заместник-лидер на палестинската въоръжена групировка Хамас, която управлява Газа, обеща, че Израел "ще плати цената за клането в Дженин".

"Кърваво клане"

Вашингтон обяви в четвъртък, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пътува следващата седмица до Израел и палестинските територии, където ще настоява за "край на цикъла на насилие".

Съюзниците на САЩ в региона Йордания, Катар и Саудитска Арабия категорично осъдиха смъртоносното израелско нахлуване.

Най-малко 26 израелци и 200 палестинци са били убити в Израел и палестинските територии през 2022 г., повечето на Западния бряг, според данни на АФП от официални източници.

Пратеникът на ООН за региона Тор Венесланд каза, че е "дълбоко разтревожен и натъжен от продължаващия цикъл на насилие в окупирания Западен бряг".

Хиляди се стекоха на погребенията в Дженин, след като палестинското президентство обяви тридневен траур. В изявлението му се твърди, че нападението срещу Дженин в четвъртък се е случило „при международно мълчание“.

„Това е, което насърчава окупационното правителство да извърши кланета срещу нашия народ пред очите на света“, каза Набил Абу Рудейна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас. /БГНЕС, АФП