Най-малко 132 загинали при земетресение в Непал

Най-малко 132 души са загинали при нощното земетресение в отдалечен район на Непал, съобщиха официални лица, докато силите за сигурност се втурнаха да помагат в спасителните дейности.

Земетресението с магнитуд 5,6 по Рихтер удари крайния запад на хималайската страна късно в петък и бе измерено от Геоложката служба на САЩ на дълбочина едва 18 км.

Видеоклипове и снимки, публикувани в социалните мрежи, показват как местни жители копаят в тъмното през развалините, за да извадят оцелели от останките на срутени домове и сгради.

Къщите бяха изравнени със земята или повредени, а оцелелите се гърчеха навън, за да се предпазят, докато сирените на аварийните автомобили виеха.

Земетресението е усетено чак в столицата на Индия Ню Делхи, на близо 500 км от епицентъра, на 42 км южно от Джумла.

"В нашия окръг 26 души са загинали и много са ранени", заяви пред АФП началникът на окръг Джаджаркот Суреш Сунар.

"Все още е нощ и е трудно да получим цялата информация", добави той. "Броят на жертвите може да нарасне."

Непал е разположен на голям геоложки разлом, където индийската тектонска плоча се притиска към евразийската, образувайки Хималаите, и земетресенията са редовно явление.

Правителството разположи сили за сигурност, за да помогне в спасителните дейности.

"Имаме информация, че в два района има човешки и материални щети вследствие на земетресението и силите за сигурност са мобилизирани за спасителни работи", заяви говорителят на вътрешното министерство Нарарян Прасад Бхатарай.

Той добави, че броят на пострадалите все още не е потвърден.

Министър-председателят на Непал Пушпа Камал изрази "дълбоката си скръб за човешките и физическите щети, причинени от земетресението".

Близо 9000 души загинаха, а над 22 000 бяха ранени през 2015 г., когато земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Непал и разруши над половин милион домове.

То повреди или разруши близо 8000 училища, оставяйки почти един милион деца без класни стаи.

Стотици паметници и кралски дворци - включително обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО в долината Катманду - които привличаха посетители от цял свят, бяха разрушени, което нанесе сериозен удар върху туризма.

Общите икономически загуби от бедствието се оценяват на 7 милиарда долара. /БГНЕС