Най-малко 15 загинали при експлозия на цистерна край Йоханесбург

"Вчера (събота) броят на загиналите беше 10 души, а от тази сутрин вече са 15", каза министърът на здравеопазването Джо Фаала пред репортери в болница "Тамбо Мемориал".

Цистерната, превозваща втечнен нефтен газ (LPG), е попаднала под мост в близост до болницата и къщите в събота сутринта в Боксбург, източно от Йоханесбург.

Министърът заяви, че трима служители на болницата - две медицински сестри и един шофьор, са починали по-късно от тежки изгаряния.

Тридесет и седем души са били ранени, включително 24 пациенти и 13 членове на персонала, които са били в отделението за злополуки и спешни случаи на болницата по време на взрива.

Те "са получили тежки изгаряния и са били пренасочени към съседни болници", заяви Фаала.

Той допълва, че други са били ударени от счупено стъкло, а някои са пострадали, докато са се намирали на паркинга или пред болницата.

Видеоклипове в социалните медии показаха огромно огнено кълбо под моста, под който цистерната изглежда е била твърде висока, за да мине.

Тя е превозвала 60 000 литра втечнен нефтен газ, който се използва най-вече за готвене и газови печки, и е идвала от югоизточната част на страната.

Министърът на здравеопазването заяви, че взривът е нанесъл сериозни щети на отделението за злополуки и спешна помощ и на рентгеновото отделение на болницата, като добави, че покривът също е бил повреден.

"Огромен трус"

Жан Мари Буйсен чува експлозията рано сутринта, малко след 6:30 ч. "Това е много тъжен ден за нашето малко предградие", на около четиридесет километра източно от Йоханесбург, плаче тази руса жена с дълга коса и къс бретон, на около шейсет години, на няколко крачки от полицията, която загражда мястото на бедствието.

"Имаше огромен трус. Израснала съм тук, така че веднага си помислих "Не е свързано с минното дело". Това е по-скоро 6,5 по скалата на Рихтер", казва тя пред АФП.

"Качих се на горния етаж и видях огромни пламъци. Помислих си, че гори къща. Обадих се на пожарната, те ме увериха, че вече са на път", добави тя.

След това лошите новини идват една след друга на сутринта. "От другата страна на пътя има две деца, 16-годишно момиче, 25-годишен, който идваше да ми коси тревата" редовно. "Те вече не са тук, мъртви са" и двамата.

Уилям, който не желае да назове фамилията си, се е намирал на няколкостотин метра от експлозията. "Няколко от нас имат изгаряния по гърба, летят камъни", включително и от жп гарата в близост до експлозията. "Можете да ги видите там, на земята", казва чернокожият мъж на около четиридесет години, посочвайки покрития с отломки тротоар. /БГНЕС