Най-малко 28 души загинаха при наводненията в Пакистан през нощта

Броят на жертвите от мусонните дъждове и внезапните наводнения в Пакистан от средата на юли насам достигна най-малко 28 души за една нощ. Общият брой на жертвите на природното бедствие в страната е близо 400 души, съобщи вестник „Doon”, цитирайки Пакистанската служба за управление на бедствията.

В понеделник при речни наводнения, свлачища и разрушаване на къщи в района на Кашмир загинаха 10 души. В провинциите Хайбер Пахтунхва и Белуджистан жертвите са, съответно седем и девет. Стихийното бедствие причини смъртта на хора в района на Гилгит-Балтистан. Разрушени са около 8600 къщи и административни сгради, а хиляди хора изгубиха домовете си. Водните потоци отнесоха 50 моста и 650 км магистрали.

Най-силно пострада югозападната провинция Белуджистан, където загинаха общо 136 души, а повече от 1000 жители бяха ранени. Наводненията са залели около 200 000 хектара земеделска земя, а над 20 000 жители са евакуирани от района на бедствието във временни лагери.

В спасителните операции в Белуджистан участват пакистанските военновъздушни и военноморски сили, както и армейската авиация и военно инженерно оборудване. /БГНЕС

Исламабад / Пакистан