Най-малко 29 загинали при пожар в Истанбул

При пожар в 16-етажна жилищна сграда в Истанбул са загинали най-малко 29 души, съобщи губернаторът на турската икономическа столица, като уточни, че по-рано броят на загиналите е бил 15, а ранените - 8.


"Броят на хората, които загубиха живота си при пожара... в Гайреттепе на окръг Бешикташ, се увеличи на 29", се казва в изявление на кабинета на губернатора Давут Гюл, като се има предвид истанбулския квартал.

"Един човек, пострадал при пожара, все още се лекува в болница", се допълва в съобщението.

Пожарът е започнал в 12:47 ч. ( 09:47 ч. по Гринуич), съобщиха от ведомството, и е бил овладян от пожарникарите едва часове по-късно.

Телевизионните кадри показаха пламъци и стълб гъст дим, който се стичаше от прозорците на горните етажи.

Броят на загиналите и ранените се увеличаваше през целия следобед в поредица от изявления на губернаторската служба, тъй като все повече жертви са издъхнали от нараняванията си.


Пожарът е избухнал по време на строителни работи на първия и втория етаж под земята, където се е помещавал нощен клуб, заяви Гюл пред репортери.

"Започнато е разследване на пожара в Гайреттепе", съобщи министърът на вътрешните работи Али Ерликая в X.

Петима души са били арестувани на място във връзка с пожара, съобщи новинарският канал NTV.

Новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който се втурна към мястото на инцидента, заяви, че "пожарът е под контрол. Да се надяваме, че няма други жертви", като поднесе "съболезнования" на близките на загиналите и ранените. /БГНЕС