Най-малко 42 загинали при наводнения и свлачища в Хаити

Най-малко 42 души са загинали, а 11 са изчезнали в Хаити след проливните дъждове през уикенда, които предизвикаха наводнения и свлачища, съобщиха представители на гражданската защита, цитирани от АФП.

Лошото време засегна седем от десетте департамента в страната, която вече е в продължителна хуманитарна криза, подхранвана от бандитско насилие, политически срив и икономическа стагнация.

По данни на ООН силните дъждове са засегнали 37 000 души и са разселили 13 400 души.

Особено тежко е пострадал град Леоган, разположен на 40 км югозападно от столицата Порт-о-Пренс, където щетите са причинени от три прелели реки.

Според хаитянските власти най-малко 20 души са загинали там.

"Жителите са отчаяни. Те са загубили всичко. Водите са опустошили нивите им, убили са добитъка им", заяви кметът на Леоган Ернсон Анри.

По думите му в града са засегнати хиляди семейства, като подчерта, че населението спешно се нуждае от храна, питейна вода и лекарства.

Наводненията нанесоха големи материални щети в цялата страна, като разрушиха стотици домове и повредиха няколко пътя.

"Въпреки че не става дума за ураган или тропическа буря, щетите, наблюдавани в засегнатите райони, са значителни", заяви Жан-Мартен Бауер, координатор на ООН за хуманитарните дейности в Хаити.

В отговор министър-председателят Ариел Анри активира Националния оперативен център за извънредни ситуации.

Тежките поражения подчертават уязвимостта на страната от природни бедствия и неспособността ѝ да намали риска от бури точно в момента, когато започва сезонът на ураганите.

Още преди наводненията почти половината от населението на Хаити се нуждаеше от хуманитарна помощ, като по данни на ООН тази цифра се е удвоила само за пет години. /БГНЕС