Най-малко 45 души са загинали при пожар в автобус на АМ "Струма"

45 души са загиналите при тежкия пътен инцидент, при който македонски автобус се запали на АМ "Струма", предаде кореспондентът на БГНЕС.

В автобуса са пътували 52 души. Сред загиналите има 12 непълнолетни, включително и две близначета. При катастрофата е загинал и шофьора. 7 души са оцелели, 2 жени и 5 мъже, и те са настанени в "Пирогов".

Автобусът е влязъл през ГКПП "Капитан Андреево" малко след 21 часа снощи. Около 3.00 ч. става инцидент на магистралата в посока София - Благоевград.

Автобусът е с македонска регистрация, потвърди и началникът на Пожарната гл. ком. Николай Николов. "На 31-ви километър на магистралата е станало ПТП с автобус, в който са пътували 52 души, вследствие на който възниква пожар. Загинали са 45 човека. Шефът на ОДМВР ръководи ситуацията на място, уведомили сме по съответния ред МВнР, правителството и окръжната прокуратура. Все още продължават оперативно-следствените действия, но пожарът е вследствие на ПТП. Останалите пострадали са закарани в болница, състоянието им по-скоро не е тежко".

Участъкът на магистралата има множество проблеми, цяло лято там са ремонтирани дупки, каза пред БТВ пътният експерт Диана Русинова.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази съболезнования за инцидента.

"Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ "Струма" край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия", каза Заев пред БТВ.

Временно е ограничено движението в двете посоки на АМ "Струма" в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" поради горящия автобус при 30-ти км.

Обходният маршрут е от пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово", съобщиха от АПИ.

Екип на БГНЕС е на мястото на инцидента, очаквайте подробности./БГНЕС