Най-малко 45 загинали при катастрофа с македонски автобус

45 души са загиналите при тежкия пътен инцидент, при който македонски автобус се запали на АМ "Струма", предаде кореспондентът на БГНЕС. Според други информации загиналите са 46 души.

В автобуса са пътували 52 души. Сред загиналите има 12 непълнолетни, включително и две близначета. При катастрофата е загинал и шофьорът. 5 души - 2 жени и 5-ма мъже, са оцелели и те са настанени в "Пирогов".

Настанени в "Пирогов" са 7 души, всички са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Това каза проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в "Пирогов" за пострадалите при катастрофата с македонския автобус тази нощ. Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията.

Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, допълни Аргирова. Докарани са след 3 часа в болницата.

Автобусът е влязъл през ГКПП "Капитан Андреево" малко след 21 часа снощи. Около 3.00 ч. става инцидент на магистралата в посока София - Благоевград.

Автобусът е с македонска регистрация, потвърди и началникът на Пожарната гл. ком. Николай Николов. "На 31-ви километър на магистралата е станало ПТП с автобус, в който са пътували 52 души, вследствие на който възниква пожар. Загинали са 45 човека. Директорът на ОДМВР ръководи ситуацията на място, уведомили сме по съответния ред МВнР, правителството и окръжната прокуратура. Все още продължават оперативно-следствените действия, но пожарът е вследствие на ПТП. Останалите пострадали са закарани в болница, състоянието им по-скоро не е тежко".

Причините за катастрофата може да са много, може шофьорът да е заспал, може да има друга причина. Вали от вчера, участъкът е прав с наклон, каза кметът на Перник Станислав Владимиров, който е на мястото на инцидента при АМ "Струма". Участъкът е тежък, част от републиканската пътна мрежа, има доста често превишена скорост, и има концентрация на ПТП.

Трудно с палиативни мерки може да се преодолее тази денивелация. Предполагам, че АПИ са предприели всички необходими мерки - добра мантинела, и добра маркировка, завърши Владимиров.

Участъкът на магистралата има множество проблеми, цяло лято там са ремонтирани дупки, каза пред БТВ пътният експерт Диана Русинова.

Кореспондентът на БГНЕС от Скопие съобщава, че с премиера на РС Македония Зоран Заев са говорили президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев. Те са го информирали с цялата информация, с която разполагат за тежкия инцидент.

Заев изрази съболезнования за инцидента.

"Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ "Струма" край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия", каза Заев.

Към мястото на трагедията пътуват премиерът Заев и външният министър Буяр Османи.

От посолството на РСМ в София са изпратили свой представител в болница "Пирогов".

Заради тежкия инцидент на 31-ия километър на АМ "Струма" в посока от София към Благоевград магистралата ще остане затворена през целия ден, поне в посока към Благоевград.

През 1996-та година също имаше инцидент с автобус, 16 души загинаха, тогава нямаше магистрала. /БГНЕС