Най-малко 6 загинали при горски пожар на Хаваите

Най-малко шестима души са загинали при горски пожар, който е опустошил град на Хаваите, съобщиха официални лица. Отчаяни жители скочиха в океана, за да се спасят от бързо разпространяващите се пламъци.

Служители на бреговата охрана на САЩ извадиха от водата поне дузина души, докато службите за спешна помощ бяха затрупани от бедствието, което изглежда е избухнало почти без предупреждение.

"С тъга трябва да съобщя, че беше потвърдено, че имаме шест смъртни случая", заяви на пресконференция кметът на окръг Мауи Ричард Бисен.

"Все още сме в режим на издирване и спасяване и затова не знам какво ще се случи с този брой".

Лейтенант-губернаторът Силвия Люк издаде декларация за извънредно положение и заяви пред Си Ен Ен, че болничната система на остров Мауи "е претоварена с пациенти с изгаряния".

"911 не работи. Мобилните услуги не работят. Телефонните услуги не работят", каза тя.

Лахайна, туристически град с 12 000 жители в северозападния край на Мауи, лежи в руини, каза губернаторът Джош Грийн.

"Голяма част от Лахайна на остров Мауи е разрушена и стотици местни семейства са разселени", каза Грийн.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват пламъци, които разкъсват сърцето на крайбрежния град и изпращат огромни кълба черен дим.

"Хората скачат във водата, за да избегнат огъня", заяви пред Hawaii News Now генерал-майорът от американската армия Кенет Хара, генерален адютант на щата.

Бреговата охрана съобщи, че "успешно е спасила 12 души от водите край Лахайна" и изпраща други плавателни съдове към Мауи.

Хара заяви, че силните ветрове са попречили на използването на хеликоптери за провеждане на спасителни операции или за борба с пожарите.

Жителката на Лахайна Клер Кент заяви, че е видяла квартала си опожарен по-малко от час след като е избягала.

"Пламъците се бяха пренесли чак до края на квартала", каза тя пред Си Ен Ен.

"Излязохме... на магистралата, поглеждаш назад и виждаш, че от двете страни на пътя има коли с пламъци, хора, които са заседнали в движението и се опитват да се измъкнат", каза Кент и описа опасната сцена като "нещо от филм на ужасите".

"Знам със сигурност, че хората не са се измъкнали", каза тя, добавяйки, че бездомниците и хората без достъп до превозни средства изглежда са били хванати в капан в града.

Кент разказва, че във вторник са били прекъснати електрозахранването и мобилните телефони и тя не е знаела за приближаващата опасност, докато внезапната промяна на вятъра не е предизвикала паника.

"Всичко беше само от уста на уста, като хора, които тичаха по улицата и казваха "трябва да се махнете".

"Имаше момчета, които караха велосипеди и крещяха на хората да напуснат."

Тези, които успяха да избягат, се притесняваха за изчезналите си близки.

"Все още не знам къде е малкият ми брат", казва Тиаре Лорънс пред Hawaii News Now. "Не знам къде е доведеният ми баща.

"Всички, които познавам в Лахайна, са изгорели", каза Лорънс.

Криси Ловит разказва, че всяка лодка в пристанището на Лахайна е изгоряла.

"Прилича на нещо от филм, военен филм", каза Ловит. "Водата е пламнала от горивото".

Ръководителят на училището за сърф Елизабет Смит заяви, че е в безопасност в горната част на Кула, но е загрижена за персонала и семействата в Лахайна.

"Знаем, че една двойка е успяла да се евакуира, но не знаем за другите", каза тя по телефона за АФП.

"Все още има много ограничена комуникация с хората от Лахайна".

Ветрове със скорост до 80 мили в час

Люк, лейтенант-губернатор, заяви, че пожарите са причинени от сухите условия и мощните ветрове от урагана Дора, който се намира на стотици километри южно от островите и не се очаква да достигне сушата.

Тя каза, че пожарите са изгорили стотици акра и са били разпалвани от ветрове със скорост до 130 км в час.

Десет държавни училища бяха затворени на остров Мауи, а щатските власти и Американският червен кръст отвориха спешни приюти за жителите.

Според уебсайта за проследяване на прекъсванията на електрозахранването poweroutage.us повече от 14 000 души в Мауи са останали без ток. /БГНЕС