Най-популярните храни на американския континент

Гастрономията на американския континент обхваща всички видове храни и обработката им. Всеки от регионите му е свят с различен вкус, обобщава Си Ен Ен.

В Латинска Америка например, има 12 ястия, които са сред 100-те най-популярни в света, според списък на гастрономическия сайт TasteAtlas.

Но признаването на латиноамериканските храни не спира само дотук. TasteAtlas прави и други обяви, включително тези на най-популярните храни във всеки регион на Америка.

Уебсайтът е прегледал повече от 10 000 храни и напитки, от които са избрани най-популярните. Ето и класацията за ястия от Северна Америка, Централна Америка и Южна Америка.

Представени са петте най-популярни ястия от всеки от тези три региона на Латинска Америка.

Северна Америка

5. Брауни - САЩ

Брауни

Браунито е един от най-популярните американски десерти. Някои твърдят, че Берта Палмър, съпруга на собственика на хотел „Палмър Хаус“, е помолила готвача да изобрети нов шоколадов десерт, който да се сервира на колумбийското изложение от 1893 г. “, казва TasteAtlas.

4. Тортия - Мексико

Мексиканска тортия

„Тортията, първоначално царевичен лепен хляб, е един от основните сортове хляб, който присъства в мексиканската култура от хиляди години. Първата тортия е създадена от основната съставка на местните култури: царевица “, казва TasteAtlas.

3. Къпкейк - САЩ

„Къпкейк е малка торта, която се пече в тънка хартиена форма или в алуминиева чаша. Кексът често се сервира като индивидуален десерт. Първото споменаване на „кекс“ датира от готварска книга от 1796 г., озаглавена „Американска кухня“, написана от Амелия Симънс “, разказва подробно гастрономическият уебсайт.

2. Такос - Мексико

„Такос е националното ястие на Мексико, датиращо от мексиканските сребърни мини от 18-ти век, когато думата тако се отнася до барут, увит в лист хартия и мушнат в скалите. Използвал се за извличане на скъпоценния минерал от мините и се нарича „миньорско тако“. В днешно време думата е широко известна за обозначаване на главната улица и заведения за бързо хранене в Мексико: тортияс с многобройни пълнежи, сгънати и които могат да се ядат без никакви прибори ”, обяснява TasteAtlas.

1. Хамбургер - САЩ

„Хамбургерът (бургер на английски), американска храна par excellence, е еволюирал от германското месо „Deutsches beefsteak“, според хранителната критичка Мими Шератон от „Ню Йорк Таймс“. Името „хамбургер“ се дължи на факта, че много германски имигранти са дошли от пристанището в Хамбург “, обяснява TasteAtlas.

Централна Америка

5. Касадос - Коста Рика

„Касадос, извесстни още като„ типична храна “, е най-популярното ястие в Коста Рика. Който и традиционен ресторант да посетите, той най-вероятно го има в менюто си. Касадо се състои от бял ориз, боб, месо като пиле, говеждо или риба и салата, предимно така наречената айсберг или зелева салата “, казва TasteAtlas.

4. Пупуса - Салвадор

„Пупуса е националното ястие на Ел Салвадор, дебела, сготвена на тиган пълнена царевична тортия, традиционно сервирана със страна от доматен сос и зелева салата. Пупусите почти винаги се правят ръчно, продават се в много краища на страната и се ядат на ръка “, описва уебсайтът. Пупус се яде и в Хондурас.

3. Торта „Три млека“ - Никарагуа

«Тортата „Три млека“ е плътен и влажен десерт, който се състои от шуплеста торта, покрита с три вида мляко: обезмаслено, кондензирано и пълномаслено. Въпреки че произходът му е доста объркващ, повечето източници твърдят, че е изобретена в Никарагуа, но тортата е популярна в Централна Америка, САЩ и Европа, където е основен елемент в много тържества и тържествени поводи“, казва TasteAtlas.

2. Куртидо - Ел Салвадор

„Куртидо е вкусно ястие от Ел Салвадор, което се състои от ферментирало зеле. Понякога се нарича салвадорско кисело зеле поради приликите между двете ястия. Куртидо често се използва като гарнитура на известните пупуси, както и като добро допълнение към палачинките и кесадиите “, обяснява TasteAtlas.

1. Балеада - Хондурас

Балеадата е едно от най-известните хондураски ястия. Това е дебела тортия от пшенично брашно, пълна с пюре от пържен боб и по желание други съставки като сирене, яйца, авокадо, лют сос и заквасена сметана в хондураски стил “, обяснява уебсайтът.

Южна Америка

5. Скара - Аржентина

Parrilla е аржентинска дума с две значения: може да се използва за описание на типичен аржентински ресторант за месо или може да означава метална скара, използвана за приготвяне на месо. Металната скара е част от традиционното печене. Предлага се в много форми и размери, но обикновено се състои от основна скара с огнище от едната страна “, казва TasteAtlas.

Аржентинската скара е номер пет по популярност в Южна Америка и известна още като барбекю, може да включва всякакви видове месо и зеленчуци.

4. Асадо - Аржентина

„Считано за емблема на аржентинската гастрономия и култура, барбекюто /асадо/ е много повече от просто хранене. В Аржентина, Чили, Уругвай, Парагвай и други страни от Южна Америка това е кулинарно и социално събитие, при което приятели и семейство идват, за да споделят радостта от готвенето на открито “, обяснява уебсайтът.

Тази аржентинска традиция (и други южноамерикански нации) се различава от скарата, защото в първата се готвят само меса, а във втората може да се добавят и гарнитури като зеленчуци.

3. Алфайор - Аржентина

«Алфахор е вид бонбон, пълни с карамелен крем или млечен крем между две сладки бисквитки. Те са покрити със слой шоколад или поръсени с пудра захар. Името „алфахор“ идва от арабската дума „al-hasú“, което означава „пълнен”, посочва TasteAtlas.

2. Чураско - Бразилия

„Чураско е бразилски метод за барбекю, при който сочни парчета, филийки, филета и котлети от говеждо, агнешко, свинско и пилешко месо се поставят върху големи шишчета и се пекат на огън от дървени въглища“, казва TasteAtlas.

1. Севиче - Перу

„Севиче е националното ястие на Перу, състоящо се от филийки сурова риба или черупчести месо, подправени със сол, лук и люти чушки и след това мариновани в лимонов сок. Поради киселинността на сока, текстурата на рибата се променя, както и цветът й: от розово до бяло ”, описва TasteAtlas./ БГНЕС