Най-смъртоносната война за журналистите е тази в Газа

Според Комитета за защита на журналистите (КЗЖ) броят на журналистите, убити в конфликта между Израел и Хамас от 7 октомври насам, е нараснал на най-малко 53.


КЗЖ заяви, че разследва и множество непотвърдени съобщения за други журналисти, които са убити, изчезнали, задържани или ранени.

На 21 ноември репортерът на Al Mayadeen Фарах Омар и операторът Рабих ал Мамари бяха убити при израелски удар в Южен Ливан. Израелските военни заявиха: "Това е район с активни военни действия, в който се водят престрелки. Присъствието в района е опасно" относно инцидента. Телевизионният канал обвини Израел, че умишлено се е насочил към неговите работници.

Данните на КЗЖ сочат, че загиналите журналисти са 46 палестинци, 4 от Израел и 3 от Ливан.

В сравнение с това най-малко 15 журналисти бяха убити в Украйна през 2022 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в страната на 24 февруари. КЗЖ потвърди, че 13 от тях са били убити, докато са участвали в събирането на новини и репортажи, и разследва дали други двама, убити по време на конфликта, са загубили живота си заради работата си в медиите. През 2023 г. са потвърдени още 2 смъртни случая.

Важно е да се отбележи разликата в големината на конфликта и територията на която се води. В Украйна има обособена фронтова линия, докато в Газа се водят боеве в гъсто населени градове. /БГНЕС