Най-старата риба в света се казва Метузела и „помни“ втория мандат на Рузвелт

Запознайте се с Метузела - най-старата жива аквариумна риба в света.


През есента на 1938 г. мостът „Голдън Гейт“ е отворен от една година, Съединените щати все още се възстановяват от Голямата депресия, а Франклин Д. Рузвелт е във втория си президентски мандат. Втората световна война все още не е започнала.

А в товарния отсек на един параход от Австралия пристига млада рибка lungfish (двойно дишащи риби, dipneustomorpha) , за да намери нов дом в аквариума в Сан Франциско.

Тя е жива и днес, съобщава порталът DNYUZ.


Най-старата риба в света, за която се грижи човек, се намира в парка Голдън Гейт, в аквариума "Щайнхарт" на Калифорнийската академия на науките.

С торпедовидно тяло, покрито с мъхестозелени люспи, тя се плъзга из аквариума си с бавно темпо, което изглежда единствено подходящо за напредналата ѝ възраст. Тя измъква сплесканата си муцуна от водата, когато гледачът ѝ предлага скариди, земни червеи или любимата ѝ храна - смокини. Тя яде от ръцете на хората, а понякога дори се радва на нежно разтриване на корема или гъделичкане по брадичката.

"Тя е доста доволна, щастлива рибка", каза ми Бренда Мелтън, директор на отдела за грижи и благосъстояние на животните в аквариума. "Тя е тук от дълго време. Видяла е повече от всеки един от нас в аквариума "Щайнхарт". Щастливи сме, че я имаме."


А неофициалната титла на най-възрастната аквариумна риба в света тя прие през 2017 г., когато Дядо, друга австралийска лунгообразна риба, почина в аквариума „Шед“ в Чикаго на 95-годишна възраст.

Но едва наскоро беше извършен научен анализ на пълната възраст на Метузела, тъй като традиционните методи за това са инвазивни и в по-голямата си част са осъществими само след смъртта. Използвайки обаче нова техника за определяне на ДНК, австралийски учени изследват малка проба от една от перките на Метузела и стигат до заключението, че тя вероятно е на около 92 години. Резултатите са публикувани официално днес.

Новината е особено значима заради времето, в което е направена: Този месец аквариумът навършва 100 години, така че най-обичаната му риба може би "ще празнува стогодишния му рожден ден заедно с всички обитатели", каза Мелтън.


Австралийските учени, които планират да публикуват пълните си открития по-късно тази година, са изследвали проби от 30 други риби, живеещи в съоръжения в САЩ и Австралия. Установено е, че другите две риби от същия род на аквариума „Щайнхарт“ са на възраст около 54 и 50 години.

"Не знам дали наистина знаем колко дълго могат да живеят", каза Кайли Лев, уредник в аквариума. Китовете гмуркачи, скалните риби и някои гигантски костенурки могат да живеят около 200 години, но дори и с тях, рибите lungfish вероятно се нареждат сред най-дълго живеещите видове в света.

И те са необичайни. Живеят само в няколко бавно течащи реки в Куинсланд и, както подсказва името им, имат бял дроб, позволяващ им да добавят кислород, който получават чрез хрилете си.


Двойнодишащите риби са примитивни същества, които съществуват от 380 милиона години и са най-близките живи роднини на първите риби, които са изпълзели от морето. С други думи, те представляват еволюционната връзка между рибите и земноводните. Служителите на „Щайнхарт“ ги наричат живи вкаменелости.

Метузела може и да не е чак толкова стара, колкото библейската фигура Метусала - дядото на Ной, който живял 969 години, но в много отношения е наистина древна. /БГНЕС