Най-важното от последните 24 часа от събитията в и около Украйна

Над 1700 войници от Азовстал се предадоха, Европа попари надеждите на Киев за бързо членство в ЕС, Пентагонът прогнозира дълга война.

Това са по-важните събития за и около войната в Украйна през изминалото денонощие:

- Руски войник моли за прошка -

Руският войник, който е в центъра на първия съдебен процес за военни престъпления в конфликта, моли за прошка вдовицата на убития от него украински гражданин.

21-годишният Вадим Шишимарин призна, че е застрелял 62-годишния Олександър Шелипов край северното село Чупахивка на 28 февруари, за да го спре да съобщи за кражба на кола.

"Знам, че няма да можете да ми простите, но въпреки това ви моля за прошка", казва той на втория ден от процеса в Киев.

Украинските прокурори поискаха да му бъде дадена доживотна присъда.

- 1730 бойци от Мариупол се предадоха -

Русия съобщи, че броят на украинските войници, които са се предали в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол, е нараснал до 1730 души.

През изминалото денонощие от обширния стоманодобивен завод, превърнал се в символ на украинската съпротива, са излезли още 771 души.

Украйна убеди хората да се оттеглят, за да спаси живота им, след като прекараха седмици в подземния комплекс при остър недостиг на храна, вода и лекарства.

- Конгресът на САЩ одобри пакет от помощи на стойност 40 млрд. долара за Украйна -

Конгресът на САЩ одобри нов пакет от помощи за Украйна в размер на 40 млрд. долара - последният транш от помощта на САЩ за Киев в борбата му срещу руската инвазия.

Пакетът от помощи е одобрен с пълно единодушие от Сената, след като миналата седмица беше приет от Камарата на представителите.

- "Няма преки пътища" към ЕС -

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че за Украйна не може да има "пряк път" към членството в Европейския съюз. Шолц е вторият лидер на ЕС, който попари надеждата на Киев за ускорено членство в рамките на няколко седмици.

Шолц каза, че да се направи изключение за Украйна би било несправедливо спрямо страните от Западните Балкани, които също искат да се присъединят.

"Процесът на присъединяване не е въпрос на няколко месеца", предупреди той.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба осъжда това, което нарича "второкласно отношение" към неговата страна.

- Турция е "решена" да блокира кандидатурите за членство в НАТО -

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е "решен" да блокира кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, като нарече Стокхолм в частност "сигурно убежище на тероризма".

В сряда Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО, отказвайки се от десетилетията на военно неприсъединяване, поради опасения, че в бъдеще могат да станат обект на руска агресия.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с финландския си колега Саули Ниинистьо и шведския министър-председател Магдалена Андершон във Вашингтон, за да им каже, че техните страни "отговарят на всички изисквания на НАТО".

Обръщайки се към Турция, Ниинистьо заяви, че Финландия е "отворена за обсъждане на всички опасения, които може да имате във връзка с нашето членство, по открит и конструктивен начин".

- 12 убити в Северодонецк -

Губернаторът на източната Луганска област заяви, че най-малко 12 души са загинали и 40 са ранени при руския обстрел на град Северодонецк.

През последните дни Северодонецк е обект на продължителни бомбардировки, тъй като руските сили се опитват да превземат най-източния град, който все още е в украински ръце.

Шестима цивилни са загинали и в Харковска и Донецка област, съобщават регионалните губернатори.

- Генералите на САЩ и Русия говорят -

Най-високопоставеният американски генерал Марк Мили разговаря по телефона с руския си колега генерал Валерий Герасимов - първият им разговор след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари, съобщават от Пентагона.

Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, и Герасимов, началник на руския Генерален щаб, "обсъдиха няколко проблемни въпроса, свързани със сигурността", според говорител на Обединения щаб на САЩ.

- Войната може да се проточи: Пентагонът -

Високопоставен служител на Пентагона заяви, че войната в Украйна може да продължи дълго време, въпреки че силите на Киев си възвърнаха Харковска област и използваха значителните доставки на американска артилерия.

Служителят, говорещ при условие за анонимност, предупреди анализаторите, че руските сили са разгърнати до краен предел и до няколко седмици могат да достигнат до момент, в който вече няма да могат да напредват.

"Трудно е да се каже как ще се развие ситуацията с течение на времето", казва служителят. /БГНЕС