"Найк" съди производителя на "сатанински маратонки"

Американската компания „Найк“ заведе дело срещу компанията MSCHF, която в сътрудничество с рапъра Lil Nas X пусна в продажба 666 чифта „сатанински“ маратонки с капка човешка кръв, създадени на базата на маратонки „Найк“, съобщава NBC News.

Според телевизионния канал, „Найк“ е завел федерално дело срещу MSCHF, обвинявайки компанията в нарушаване на търговска марка. Факт е, че маратонката, наречена „сатанинска“, е модифицирана маратонка „Найк“ Air Max 97: към оригиналната версия е добавено пентаграмно окачване, а въздушното мехурче в подметката съдържа, както се казва, капка кръв. Освен това на обувката има надпис Лука 10:18 - препратка към глава 10, стих 18 от Евангелието от Лука, който говори за падането на Сатаната от небето.

MSCHF потвърди, че подметката на обувката съдържа капка кръв, взета от служителите на компанията. Отбелязва се, че всички 666 чифта маратонки са разпродадени в понеделник малко след пускането им в продажба. Цената на един чифт била 1018 долара.

Прави впечатление, че искът е заведен само срещу една компания MSCHF, рапърът Lil Nas X не е посочен като ответник. В делото се твърди, че „сатанинската“ маратонка вече е довела до призиви за бойкот на „Найк“, водена от погрешното схващане, че самата фирма е разрешила или одобрила продажбата на такива маратонки. „Найк“ подчертава, че няма нищо общо със "сатанинските маратонки".

Самият Lil Nas X в Туитър коментира новината за „сатанински“ маратонки, публикувайки откъс от анимационния сериал „Спондж Боб Квадратни гащи“, в който един от персонажите казва: „Просто се шегувах ... Момчета, знаете че просто се шегувах, нали? "

Американският рапър Lil Nas X, чието истинско име е Монтеро Ламар Хил, е роден на 9 април 1999 г. Той става известен благодарение на сингъла Old Town Road. /РИА Новости