Нахлува хладен въздух, жълт код за силен вятър и валежи в Северна България

В неделя с умерен в Дунавската равнина и временно силен северозападен вятър ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижават. Облачността над страната ще е променлива и на места, главно в Източна и Южна България, ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, предаде репортер на БГНЕС.

Жълт код е обявен в 6 области на Северна България за силен вятър. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Великотърновска и Русенска. В тези области с преминаването на студен атмосферен фронт, през деня северозападният вятър ще се усили, ще е временно силен с пориви до 20-22 m/s.

За 5 области в Североизточна България е обявен жълт код за гръмотевични бури и валежи. Това са областите Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка. С преминаването на студения атмосферен фронт ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Количества валежи: 25-30 mm, локално и повече. Има условия за градушки.

Без валежи ще е в западната и централната част от Дунавската равнина. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 27° и 32°, в София -около 27°, по Черноморието 30-31, в Северна България 29-32, в Южна 32-33 градуса.

В понеделник температурите ще са между 26 и 30 градуса, валежи не се очакват. /БГНЕС

Тагове: