Находището в Черно море ще намали вноса на газ в Турция с 30%

Находището Сакария в турския сектор на Черно море има доказани запаси от 710 милиарда кубически метра природен газ, което е достатъчно за покриване на нуждите на населението на Турция за следващите 33 години. Това съобщи Фатих Донмез, министър на енергетиката и природните ресурси на Турция.

Според него е поставена цел за достигане на максималното ниво на добив на газ в Черно море в рамките на четири години, което ще намали вноса на синьо гориво с 30 процента.

"Около 6500 души участват в сухоземната част на проекта, а други 2500 специалисти - в морската част. По време на изпълнението на проекта 18 чуждестранни инженери получиха турско гражданство", отбелязва Донмез.

Във връзка с въпроса за отлагане на плащането на дълга на турската компания BOTAŞ към руската страна ръководителят на турското министерство на енергетиката заяви, че преговорите по този въпрос продължават. "В момента няма отлагане на плащанията. Преговаряме с Русия на много фронтове. Ще изберем най-изгодния вариант за турската страна. BOTAŞ води преки преговори с Газпром", каза министърът./БГНЕС, Анадолска агенция