Няколко причини да си вземете котка

Медицински проучвания в Обединеното кралство доказват, че присъствието на котка в дома често се превръща във фактор за по-доброто физическо, психическо и емоционално състояние на собствениците й.

Лекуват депресията

Присъствието на котка в къщата има положителен ефект върху човешкото здраве. Когато погалите котката си, тялото ви започва интензивно да произвежда окситоцин - хормонът на любовта и доверието. Благодарение на него общото ниво на тревожност намалява и се появява чувство на спокойствие и удовлетворение. Дори обичайното гледане на видеоклипове и снимки на мустакатите пухкавелковци облекчава негативните емоции. Мъркането на котката също има уникален терапевтичен ефект. То въздейства на така наречения център на удоволствието в човешкия мозък, насърчавайки производството на хормона на щастието - серотонин.

Поумнявате

Собствениците на котки имат най-високи нива на интелигентност в сравнение с останалите притежатели на домашни любимци, според изследване на британски учени. Любителите на котки са по-сдържани и чувствителни. Те не се страхуват от самотата, без да са саможиви, по-често четат книги, не зависят от мнението на другите и са готови да защитават интересите си докрай.

Нормализират съня

Собствениците на котки са по-склонни да споделят леглото си с домашния си любимец. Те спят по-добре, защото се чувстват по-спокойни. Освен това котешкото мъркане бързо ви отпуска и потъвате неусетно в дрямка. Котките са най-ефективните и безопасни хапчета за сън!

Предотвратяват развитието на астма и алергии

Котките могат да предпазят хората от развитие на астма и алергии. Това важи особено за малките деца. Тяхното присъствие може да намали чувствителността към вълна, прахови акари и цветен прашец. Идеално е котката да е наоколо в първите дни от живота на бебето. Има изследвания, които показват, че котките имат положителен ефект върху развитието на деца с аутизъм. В тяхно присъствие децата могат по-лесно да установят социални контакти.

Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания

Животът с котка помага за намаляване на риска от развитие на инфаркт с една трета. И не става въпрос за магия, а за невероятната способност на косматите мъркащи създания да облекчават стреса и безпокойството. По този начин при хората кръвното налягане се нормализира, нивата на холестерола в кръвта намалява, а пулсът се забавя. Като цяло котките имат положителен ефект върху човешкото здраве. Проучванията във Великобритания показват, че 70% от британците, които живеят над 85 години, са собственици на котки./БГНЕС, Amazing Lifestyle