Подписването на информирано съгласие преди ваксина отпада

От днес няма да се изисква подписване на писмено информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Стана ясно, че министър Кацаров се е срещнал с директора на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон.

„Нейното становище също беше такова. Днес подписах заповед, с която отменям това правило за такова информирано съгласие преди ваксиниране, както не се изисква и за други ваксини", обясни той.

Кацаров разкри, че Министерството на здравеопазването пуска нова телефонна линия, на която всички граждани ще могат да задават въпросите си, свързани с ваксините. По думите му отговарящите щели да бъдат медицински лица и специалисти от МУ-София.

Здравният министър не пропусна да коментира и президентския дебат. Той подчерта, че е останал огорчен от изказването на проф. Анастас Герджиков, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите.

"Това не е вярно. До стотинка са изплатени всички средства на лечебните заведения, които се увеличиха за медиците на първа линия от 1000 на 1200 лв. Не отговаря на истината и разпространената от него информация, че лечебните заведения нямат лекарства. Аз издадох заповед още на 1 септември за износ на лекарства, които се използват за лечение на COVID-19", отбеляза още Кацаров. /БГНЕС