Няма загинали и пострадали при наводнението в Богдан

По чудо няма загинали и пострадали от наводненията в карловските села Богдан и Каравелово, въпреки това ситуацията в региона остава тежка, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Проливни дъждове, които се изсипаха над подбалканските селища, причиниха наводнения, нанесли сериозни материални щети. Има разрушени мостове и повредена пътна инфраструктура, което затруднява оказването на помощ на бедстващите.

„До момента нямаме тежки новини за загинали и пострадали хора“. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той определи като чудо фактът, че няма жертви: „Наистина е чудо. Такъв потоп излял се от небето не се случва всеки път.

Главен комисар Николов посочи, че на две места дигите на река Стряма са повредени, но няма опасност. „Разговарях с министър Шишков. Той ще поеме своите ангажименти относно инфраструктурата. Ще дойде и ще огледа, да види нуждата от възстановяването на пътища и мостове, така че хората да получат една прилична услуга и добри условия за живот“, заяви той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, който е също на мястото на трагедията, заяви, че от другата страна на реката има 100 военнослужещи с техника от 61 Стрямска бригада.

„Късметът на село Богдан е, че военнослужещите от 61 бригада бяха веднага на мястото на събитието и оказаха помощ на населението, за да няма към момента бедстващи пострадали хора“, каза адмирал Евтимов.

Хеликоптер работи в най-критичните точки. Има готовност да се включи и втори хеликоптер. Сапьори оглеждат местността, за да се постави понтонен мост и да се направи връзка с отцепените от наводнението.

„Предвиждаме с хеликоптерите да бъдат доставени вода и храна за тези, които са от другата страна на реката“, заяви началникът на отбраната.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще помогне с каквото е необходимо на наводнените населени места в община Карлово. Това обеща министър Иван Шишков след като посети по спешност карловското село Каравелово. На място той се запозна с нанесените от водната стихия щети. Основните поражения са върху общински пъ-тища и инфраструктура и възстановяването им най-вероятно ще бъде поето от фонда за бед-ствия и аварии, но регионалното министерство винаги е в тесен контакт с общините и зато-ва искам на място да разбера с какво може да се включим, заяви архитект Шишков.

Той съобщи, че Проходът на Републиката ще бъде разчистен до края на утрешния ден от свлечената заради проливните дъждове скална маса. Ще се чисти, докато се стъмни и ня-ма да рискуваме да се чисти през нощта заради лошото време, уточни регионалният минис-тър. До възстановяването на движението трафикът на леки автомобили ще се пренасочва по обходен маршрут през прохода „Шипка“.

На връщане от посещението си в село Каравелово, министърът установи, че е започ-нала да приижда вода и по улиците на пловдивското село Войнягово. /БГНЕС