Намушкаха полицая, убил Джордж Флойд

Американският полицай Дерек Човин, който уби Джордж Флойд и предизвика масови протести за расова справедливост през 2020 г., беше намушкан в затвора, съобщава "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на неназовани източници.


Шовин беше коленичил върху врата на 46-годишния чернокож мъж в продължение на повече от девет минути на улица в Минеаполис.

Виковете на Флойд "Не мога да дишам" бяха призив за сплотяване на демонстрантите в страната и чужбина, които излязоха по улиците след убийството.

"Лице, лишено от свобода, е било нападнато във Федералната поправителна институция (ФПИ) Тусон", в югозападния щат Аризона, се казва в изявлението на затвора.

"Реагиращите служители започнаха животоспасяващи мерки за едно лишено от свобода лице", се казва в изявлението, като се добавя, че раненото лице е изпратено в местна болница "за по-нататъшно лечение и оценка".

Според източник на "Ню Йорк Таймс" Шовин е оцелял след нападението.

През 2021 г. той беше признат за виновен за убийство втора степен, убийство трета степен и непредумишлено убийство втора степен и беше осъден на 22 години и половина затвор. /БГНЕС