Нанси Пелоси иска „подобряване“ на капитализма

Нанси Пелоси каза, че капитализмът не е служил на американската икономика "както трябва", трябва да се подобри, съобщи в. „Вашингтон пост“.

За мнозина икономическата философия на капитализма е синоним на Америка. Но концепцията има спешна нужда от усъвършенстване и не е обслужила американската икономика така, както би могла, каза председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси пред аудитория в Лондон.

„В Америка капитализмът е нашата система, това е нашата икономическа система, но той не обслужва нашата икономика толкова добре, колкото би трябвало“, каза тя на гости, присъстващи на събитие в мозъчния тръст за международни въпроси Чатам Хаус. „Така че това, което искаме да направим, не е да се отклоняваме от него, а да го подобрим и да се уверим, че ни служи.“

Пелоси похвали традиционния „капитализъм на заинтересованите страни“ (капитализмът на заинтересованите страни е форма на капитализъм, при която компаниите търсят дългосрочно създаване на стойност, като вземат предвид нуждите на всички заинтересовани и на обществото като цяло – бел. ред.) в Съединените щати, който според нея исторически е позволил заплатите на работниците, както и на ръководството, да нарастват заедно с производителността. Тя обаче критикува икономическата промяна, която се е наложила през последните няколко десетилетия, за да благоприятства „акционерния капитализъм“, който според нея често причинява стагнация на заплатите на служителите, „и това просто не е правилно“, добави тя.

„Не можете да имате система, в която успехът на някои произтича от експлоатацията на работниците и произтича от експлоатацията на околната среда и останалите, и ние трябва да коригираме това“, каза тя.

Независимо от това, Пелоси каза, че нещата се променят.

„Мисля, че дори в частния сектор има нарастващо осъзнаване, че трябва да правим нещата по -добре“, каза тя пред публиката.

Пандемията от коронавирус принуди редица държави , не само Съединените щати, да се справят с основни проблеми като нарастващото неравенство, ролята на правителството и благосъстоянието за обикновените граждани.

Пелоси каза, че друг проблясък на надежда може да е насочването към по-зелена икономика, като „екологичната справедливост“ ще доведе до създаване на работни места в САЩ. Пелоси също отстоява необходимостта от „нови, свежи идеи“, за да накара капитализма „да работи по-добре за всички, защото наистина трябва да го подобрим, не можем да експлоатираме работната си сила“.

Но тя не стигна чак дотам, че да използва думата социализъм, често разглеждана като обратната страна на капитализма и защитавана от либерали като сенатора Берни Сандърс и републиканеца Александрия Окасио -Кортес -която тази седмица се появи в международни заглавия, когато беше облечена в бяла рокля с червени букви на гърба, на която пишеше „ОБЛАГАЙТЕ С ДАНЪЦИ БОГАТИТЕ “ на Met Gala в Ню Йорк.

Миналата година разделението между капиталистите и социалистите също беше гореща тема на президентските избори, като президентът Доналд Тръмп нарече тогавашния кандидат Джо Байдън „троянски кон за социализма“ в опит да спечели гласове.

Коментарите на Пелоси идват, след като президентът Байдън обяви връщането на работни места и други скорошни икономически придобивки в широкообхватна реч, в която той също даде нов тласък за трилиони долари допълнителни разходи, докато пандемията кипи, напредвайки в дългосрочен план към либерална визия за управление./БГНЕС