Нанси Пелоси потвърди Азиатско-Тихоокеанската обиколка, без да спомене Тайван

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси (третият по важност държавен пост) ще ръководи делегация на Конгреса в Азиатско-Тихоокеанския регион, потвърди нейната канцелария в неделя. Те ще посетят Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. В изявлението не се споменава дали 6-членната делегация ще посети Тайван, което бе точката на раздора в разговорите между Китай и САЩ в навечерието на пътуването. „Пътуването ще се фокусира върху взаимната сигурност, икономическото партньорство и демократичното управление в Индо-тихоокеанския регион“, се казва в изявление на офиса на Пелоси. Делегацията включва изцяло конгресмени от Демократическата партия, включително председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс и членове на постоянната комисия по разузнаването и комисията по въоръжените сили на камарата.

„Нашата делегация ще проведе срещи на високо ниво, за да обсъди как можем допълнително да развием нашите споделени интереси и ценности, включително мира и сигурност та, икономическият растеж и търговията, пандемията Covid-19, климатичната криза, правата на човека и демократичното управление“, каза Пелоси в изявлението.

Министерството на външните работи на Сингапур потвърди, че делегацията на Пелоси ще посети града-държава на 1-2 август, като са планирани срещи с президента Халима Якоб и премиера Лий Сиен Лун.

Напрежение около Тайван

В продължение на седмици напрежението между САЩ и Китай се засилваше заради съобщенията, че Пелоси може да посети самоуправляващия се остров Тайван, който Китай вижда като част от своята територия, която иска да бъде обединена отново със сила, ако е необходимо. В четвъртък президентът Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин проведоха напрегнат телефонен разговор. Двамата лидери се съгласиха да насрочат първата си лична среща на върха, но разногласията относно Тайван помрачиха разговора, като Си отправи косвено предупреждение към Съединените щати да не си „играят с огъня“ по отношение на острова. Съединените щати поддържат политика на „стратегическа неяснота“ относно това дали биха се намесили военно, ако Китай нахлуе в Тайван, и макар да признават претенциите на Пекин към острова, те също така подкрепят демократичното тайванско правителство.

В последното предупреждение от Пекин, говорителят на китайските военновъздушни сили Шен Джинке в неделя каза, че защитата на територията на Китай е "свещена мисия" на военните. „Военновъздушните сили имат твърда решителност, пълна увереност и достатъчно способности да защитават националния суверенитет и териториалната цялост“, каза Шен, според държавния People's Daily.

През последните две години Китай засили полетите на изтребители, бомбардировачи и други самолети в тайванската зона за противовъздушна отбрана като начин да изрази недоволството си и да поддържа напрежението в армията на Тайпе. „Многотиповите бойни самолети на военновъздушните сили летят около Тайван, упражнявайки се да подобрят способността й да поддържа националния суверенитет и териториалната цялост“, каза Шен. /БГНЕС, АФП