НАП на лов за укриване на данъци по борсите за плодове и зеленчуци

Националната агенция по приходите стартира денонощен контрол на 13-те борси за зеленчуци и плодове в страната. Целта на присъствието на инспекторите им на място е да спрат опитите за укриване и неплащане на данъци, като следят входовете и изходите на борсите, проверяват за наличие на документи, както и какво има в камионите. Това каза за БГНЕС говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.

„Това е една кампания в защита на лоялните търговци на земеделска продукция, защото това което става, е нелоялна конкуренция с цената на неплащане на данъци“, заяви той.

Бъчваров обясни, че най-общо проблемите са два.

„Има случаи, които не са масови, в които изобщо липсват документи - няма фактури, няма документи за произход на стоката. И вторият проблем е, че има случаи, когато има документи, но те са на стойност много по-различна от действителната“, посочи той и даде пример с фактура, която е на стойност 11 ст. покупка, 13 ст. продажна, а всъщност кило домати струва 3 лв.

„Разликата между 11 ст. и 3 лв. се оказва една дупка по отношение на данъка върху добавената стойност“, уточни говорителят на НАП.

Бъчваров не пожела да посочи колко точно е загубата за фиска от такива укривания, но подчерта, че не е наказателна акция, целта е да се подобри спазването на правилата.

„Вместо неплащане на нищо, е по-добре да има реално отчитане на оборота и внасяне на дължимия данък“, коментира Бъчваров.

Според него присъствието на инспекторите на борсите значително е подобрило ситуацията и е прогонило нелоялните търговци. Инспекторите на НАП ще останат толкова, колкото е необходимо. От думите му стана ясно, че нарушителите се ловят в първия ден, когато нелоялните търговци не са знаели за проверката и са установени, днес тях вече ги няма, което води до подобряване на средата за търговия на останалите, които са почтени.

„В първия ден на кампанията имаше около 30% неуточнени въпроси - липсваха документи, имаше данни за неотчитане на продажби. Днес нещата вече изглеждат по-добре. Около 10% са несъответствията“, каза той.

Бъчваров коментира, че вече са съставени десетки протоколи, както и са предприети мерки за санкциониране там, където има нарушение.

„Неиздаването на документ се санкционира с до 2000 лв. Може да се стигне до запечатване на обекта, ако това са системни нарушения. А може да започне и ревизия, ако има данни за достатъчно дълго неплащане на данъци“, обясни говорителят на приходната агенция.

Попитан дали търговците по пазарите трябва да издават касови бележки, Бъчваров поясни, само регистрираните земеделски производители, които продават собствената си продукция, могат да не издават касови бележки.

„В България понеже банани не биха могли да се произвеждат, касова бележка трябва да има“, даде Бъчваров пример. Същото важи и за всички прекупвачи, които продават стоки, които не са произведени от тях и не могат да го докажат или, че са земеделски производители. Той каза, че в случай на неиздаване на касова бележка от търговец – прекупвач, трябва да се сигнализира НАП. /БГНЕС