Терористичен акт в концертна зала в Москва, има жертви и ранени

Въоръжени лица откриха огън по време на концерт в предградие на Москва, като оставиха след себе си жертви и ранени, след което голям пожар обхвана театъра, предадоха руските държавни медии.

Според първоначалната информация има над 40 жертви и повече от 100 ранени.

Не разполагаме с информация за жертви или ранени българи при терористичната атака в Москва, съобщи външният министър в оставка Мария Габриел.

Според свидетели, нападателите, облечени в камуфлажни униформи, са влезли в сградата с автомати или картечници, открили са огън и са хвърлили граната или запалителна бомба.

Руското външно министерство нарече случилото се "терористична атака", която трябва да бъде осъдена.

Огънят бързо се разпространил в сградата на "Крокус Сити Хол", северно от руската столица. Сградата може да побере няколко хиляди души и в нея са били организирани десетки концерти на водещи международни изпълнители.

Не се съобщават подробности за жертвите, но кметът на Москва Сергей Собянин потвърди, че има загинали в "ужасната трагедия" по време на концерта на руската рок група "Пикник".

"Хората, които се намираха в залата, легнаха на земята, за да се предпазят от стрелбата в продължение на 15 или 20 минути", съобщи журналист на място.

Хората са започнали да изпълзяват навън, когато вече е било безопасно, съобщи журналистът, като добави, че на мястото на инцидента има сили за сигурност.

Около 100 души са избягали през мазето на театъра, а други са се укрили на покрива, съобщи министерството на извънредните ситуации в канала си в Telegram.

Новинарските канали "База" и "Маш", които са близки до силите за сигурност, показаха видеозаписи на пламъци и черен дим, излизащи от концертната зала.

На други кадри се вижда как двама мъже минават през залата, а поне един човек е останал на земята близо до входа. Виждат се и цивилните, които се крият зад седалките или се опитват да избягат.

На непотвърдени видеоклипове в социалните мрежи трима души разстрелват от упор хората.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че става въпрос за "терористична атака".

"Цялата международна общност трябва да осъди това гнусно престъпление", написа тя в Telegram.

САЩ нарекоха нападението "ужасно", но заявиха, че няма непосредствени данни за някаква връзка с войната в Украйна или украинско участие.

"Изказвам съболезнованията си на семействата на загиналите", заяви кметът на Москва, докато около театъра и близкия търговски център беше предприета мащабна операция по сигурността.

Собянин отмени всички публични събития в Москва за уикенда.

Информационна агенция ТАСС съобщи, че в зала "Крокус" са изпратени сили на СОБР, специални полицейски части и отряд за борба с безредиците ОМОН.

Всички членове на рок групата са били евакуирани безопасно и нямат наранявания.

Патриархът на Руската православна църква Кирил "се моли за мир за душите на загиналите", посочи неговият говорител Владимир Легойда. /БГНЕС.