Нападение в търговски център на Сидни

Петима души бяха убити и няколко други бяха ранени, включително малко дете, когато нападател с нож вилня в оживен търговски център в Сидни. Няколко души бяха намушкани от неидентифицирания нападател, който беше застрелян от полицайка на място. Инцидентът е станал в обширния търговски комплекс Westfield Bondi Junction, който е бил пълен с купувачи.

Австралийският премиер Антъни Албанезе изрази потрес от нападението. „За всички нас опустошителните сцени от търговския център са отвъд разума и думите“, изтъкна той, като добави, че нападателят е действал сам.

„Съобщено ми бе, че има пет жертви, които вече са починали в резултат на действията на този престъпник“, каза Антъни Кук, помощник-комисар на полицията в щата Нов Южен Уелс. Мотивът не е ясен, но Кук каза, че "тероризмът" не може да бъде изключен на този етап. „На този етап не знам кой е той. Продължаваме с опитите да идентифицираме нападателя“, каза Кук.

Говорител на Бърза помощ в Нов Южен Уелс каза, че 8 пациенти са били откарани в различни болници в Сидни, включително малко дете, което е било настанено в детската болница в града. „Всички те имат травматични наранявания“, каза служителят.

Кадри от охранителни камери, излъчени от местни медии, показват мъж, облечен в фланелка от австралийската ръгби лига, тичащ из търговския център с голям нож и нанасящ удари по хора, лежащи безжизнени на пода. Очевидци описаха сцена на паника, при която купувачите се блъскаха на безопасно място, а полицията се опитваше да обезопаси района. Няколко души се приютиха в магазини, опитвайки се да защитят себе си и семействата си.

Пранджул Бокария пазаруваше след работа, когато се случи нападението. В крайна сметка тя изтича до близкия магазин и се скри в стаята за почивка. „Беше страшно, има някои хора, които бяха емоционално уязвими и плачеха“, каза жената. Тя избяга през авариен изход с други купувачи и персонал, който ги отведе на задна улица. Пранджул описа сцена на "хаос", с хора, които бягат, и полиция, която гъмжи в района. „Жива съм и съм благодарна“, каза тя.

Рийс Колменарес е на път за фитнеса, когато вижда "хората да тичат и крещят" покрай нея. Те й съобщават за намушкан човек и тя притичва до близкия магазин за железария с 10 до 12 други души „Заведоха ни (в една стая) и затвориха магазина“, каза тя. „Страшно е, навсякъде имаше малки деца и възрастни хора и хора в инвалидни колички“, добави Рийс.

С падането на вечерта десетки полиция и линейки все още бяха пред търговския комплекс с носилки, готови да откарат хората до близките болници. Звукът на полицейски сирени и вертолети изпълни въздуха.

Търговският център бе затворен и полицията призова хората да избягват района. Австралийският премиер Антъни Албанезе изрази покрусата на сънародниците си от нападението. „За съжаление се съобщава за множество жертви и първите мисли на всички австралийци са със засегнатите и техните близки“, написа той в социалната медийна платформа X.

Такива атаки са почти нечувани в Австралия, която има сравнително ниски нива на насилствени престъпления. /АФП