Нападки и разделение преди изборите в Албания

След едномесечна предизборна кампания, която се проведе много по-различно от предишните поради пандемията от Covid-19, днес в Албания има предизборно мълчание, преди деветите парламентарни избори утре в държавата. Кампанията в двата най-големи политически лагера, Социалистическата партия на настоящия министър-председател Еди Рама и Демократическата партия на Люлзим Баша, която ръководи предизборната коалиция "ДР-Алианс за промени", започна по едно и също време.

Рама подчерта, че на 25 април "ще остави всички зад гърба си", и Баша, и президента Илир Мета, когото той нарече национален срам, и председателят на ЛСИ Моника Круемади, за които той каза, че ще останат призраци от миналото.

„Представете си колко повече щяхме да направим, ако не бяхме прекарали толкова време в битки през тези 30 години“, каза той.

Рама е убеден, че Социалистическата партия ще спечели изборна победа с осигурени две трети от местата в 140-местния парламент, за да продължи за „по-доброто бъдеще на Албания, нейния народ и особено младежта“.

„Преживяхме две големи предизвикателства, катастрофалното земетресение от ноември 2019 г. и пандемията от неизвестния враг през 2020 г. Направихме всичко възможно да имунизираме населението и планираните над 500 000 или повече граждани до началото на май ще позволят по-свободен туристически сезон“, каза политикът, който се появи на последния митинг със седемгодишния си син Захо.

Той изброи и някои от реализираните капиталови проекти, между които летище Кукс и новата регионална болница Фиер, построена от „приятелска и братска Турция“, подписването на споразумение за модернизация на пристанището в Дуръс с компания от ОАЕ, което според него ще бъде Дубай на Средиземно море, и изграждането на ново летище във Вльора.

В обръщението си Баша, наред с други неща, каза, че „неделята ще бъде ден на промяна след осем трудни години“.

„Тази завладяваща вечер бележи края на пътуването. След осем години на различен път, във всяко село и град, във всеки дом, предприятие и ферма, видях в очите на нашите майки, че вече няма отчаяние, няма сълзи, а радост за големия ден, който наближава. Денят на победата на всеки албанец, денят на победата на демокрацията, денят на победата на Албания като цяла Европа, с гласуването под номер 9“, каза Баша.

„По време на цялата кампания Баша беше придружаван от луксозни превозни средства, които струват десетки хиляди евро и с които едно семейство може да си купи апартамент. Това потвърждава, че икономическата криза в резултат на пандемията и осемгодишното пребиваване в опозиция не са засегнали претендентите, които искат да дойдат на власт“, заяви телевизия Ora News в новината, озаглавена „ДР започна и завърши кампанията с луксозни автомобили".

Кампанията беше пълна с обвинения и обиди, бяха съобщени два случая на счупване на прозорци в противоположни лагери, полицията предприе опит за предотвратяване купуването на гласове от ЛСИ, а въоръжена атака в Елбасан уби активист от партията на Рама. Присъстваха и кореспонденция в социалните мрежи и публични изяви, пълни с обиди и обвинения между Рама и Баша и Рама и Мета, който пък обяви, че ако Рама спечели свободните избори, той ще подаде оставка на 26 април. Вчера Мета отправи послание до всички участници в изборите "да се избягват всякакви инциденти и провокации" и че на 25 април решава свободният вот на хората.

Във видеопослание чуждестранни дипломати в Тирана призоваха за свободни и честни избори, наричайки ги много важно събитие за демокрацията. /БГНЕС, МИА