Нападнаха културно-информационния център в Скопие; МВнР: Това е посегателство срещу България

Неизвестни лица нахлуха снощи в Културно-информационния център на България в центъра на Скопие. Няма видими следи от щети по фасадата на офиса. Полицията е извършила оглед, подробности ще бъдат оповестени през деня, съобщи репортер на БГНЕС.

„През нощта е извършено умишлено криминално деяние на територията на Българския културно-информационен център в Скопие. Има разбита странична стена, която е от гипсокартон, нанесени са материални щети. Нарушена е цялостната фасада на страничната стена. Има разрушени части от стъклена стена, която е външната стена, Разбити са катинари. По първоначални наши оценки и след извършени оперативно-следствени действия от екип на Криминална полиция Скопие в мое присъствие към момента са установени липсите на част от използваната от мен компютърна техника”, заяви директорът на културния център Антония Велева.

Изключително неприятен е фактът, че това посегателство е срещу институция, която е от особено значение за Република България, подчерта тя. „Надяваме се на своевременно разрешаване на случая от страна на компетентните органи и час по-скоро да бъдат установени извършителите на това деяние.”

Министерство на външните работи на България реагира незабавно и изрази сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Република Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания. В разговор с посланика на РС Македония в София Агнеза Руси-Поповска директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева подчерта очакването на българската държава, институциите на Република Северна Македония, не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, се посочва още в изявлението на говорителя на министерството.

БГНЕС припомня, че новите помещения на Българския културно-информационен център в Скопие бяха открити тържествено на 25 ноември 2022 г. в присъствието на министрите на културата на България и Република Северна Македония.

Центърът е създаден през 2006 г. в резултат на споразумение между правителствата на Република България и Република Македония от 18 април 2003 г., с която двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици. /БГНЕС