Наплив на украински бежанци на трудовата борса в Бургас

Трудова борса за наемане на персонал за летния сезон се провежда в Бургас, предава кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Трудовата борса се организира от дирекция „Бюро по труда” и в нея участват работодатели от сферите на хотелиерството, ресторантьорството и други свързани с туризма сектори.

„Участниците в борсата са заявили над 1200 работни места. С другите заявени места при нас в Бюрото по труда се откриват 2000 работни места, като 80% от тях са свързани с туризма. На фона на ниския брой безработни в общината за всеки регистриран има и работно място. 194 са украинските бежанци, който са подали заявление за работа”, заяви за БГНЕС директорът на бургаската дирекция Живко Янакиев.

По думите му обаче на борсата има много украинци, тъй като е подадена информация и в Кризисния център в морския град.

Янакиев коментира, че хотелиерите и досега са разчитали на сезонен персонал от Украйна и са наясно с качеството на тяхната работа.

Украинските бежанци търсят работа като камериерки, на рецепция, като медицински сестри в хотелите, като готвачи. Част от тях споделяха, че езиковата бариера е основният проблем при намиране на работа.

Близо 30 000 са вече регистрираните украинци. /БГНЕС