Напрежение между двете Кореи

Министърът на обединението на Южна Корея Ким Йонг Чол реши се оттегли на фона на сложните отношения с КНДР. Той заяви това на пресконференция в Сеул днес, съобщава ТАСС.

"Поемам пълна отговорност за влошаването на междукорейските отношения. Във връзка с това реших да напусна поста си", цитира думите му агенция Йонхап. Той се извини също, че "не е успял да реализира желанията и стремежите на южнокорейските граждани, които мечтаят за мир и просперитет на Корейския полуостров".

Ким Йон Чол ръководи отношенията със Севера от 8 април миналата година.

По-рано бе съобщено, че председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин са избегнали кризата в отношенията между двете страни, оставяйки пространство за маневри.

Медиите съобщават, че Ким Чен Ун е решил да се дистанцира от търканията с Южна Корея. Южна Корея е направила точно същото, като Мун Дже Ин не е участвал в последните заседания на Съвета за национална сигурност.

Йонхап обръща внимание на факта, че последният път, когато председателят на Държавния съвет на КНДР е видян на публично място на 7 юни - това се случи на заседание на Политбюро на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ). На него бяха обсъдени въпроси за икономическото развитие на страната, както и подготовката за честването на 75-годишнината от създаването на КПТ, което ще бъде широко отбелязано в републиката на 10 октомври.

Агенция Йонхап посочва, че по време на отсъствието на Ким Чен Ун по-малката му сестра Ким Йо Чен, която заема поста първи заместник-ръководител на Централния комитет на ТПК, излезе на преден план в севернокорейските медии. Именно от нейно име почти всеки ден се отправяха остри изявления до Сеул, предлогът за които беше пускането по-рано от активисти в Южна Корея на балони с листовки, критикуващи властите на КНДР.

По нейно разпореждане във вторник сградата на офиса за междукорейска комуникация в Кесон, символ на помирение между Севера и Юга, бе взривена. В същото време, отбелязва Йонгхап, е малко вероятно Ким Йо Чен да действа напълно независимо и вероятно координира тези стъпки с лидера на страната.

Днес КНДР отново повиши нивото на напрежение, отказвайки се от изпълнението на междукорейското споразумение за облекчаване на военното напрежение в граничните региони. По-конкретно, Генералният щаб на КНДР обяви планове за разполагане на части от Корейската народна армия в Кимгансан и Кесон, както и за възстановяване на пунктовете за сигурност в най-опасните райони на демилитаризираната зона, които по-рано бяха затворени по споразумение със Сеул, а също и възобновяване на всички видове военни учения в близост до границата с Юга. /БГНЕС