Напрежение между САЩ и Иран по ядрената сделка

Американският президент Джо Байдън заяви, че няма да отменя санкциите срещу Иран, докато той не спази условията, договорени по ядреното споразумение от 2015 г. Той каза това в интервю за CBS News.

Сделката от 2015 г. имаше за цел да ограничи ядрената програма на Иран, като в замяна санкциите бяха облекчени.

Но президентът Доналд Тръмп се оттегли от сделката и отново наложи санкции, което накара Иран да се откаже от редица свои ангажименти.

Иран, който обяви, че ядрената му програма е мирна, увеличава запасите си от обогатен уран. Обогатеният уран може да се използва за производство на реакторно гориво, но също така и за ядрени бомби.

Съгласно условията на ядрената сделка от 2015 г. - споразумение, постигнато между Иран, САЩ, Китай, Франция, Германия, Русия и Обединеното кралство - Техеран се съгласи да ограничи обогатяването на уран и да позволи на международните инспектори да имат достъп до обекти и съоръжения.

Президентът Тръмп обаче оттегли САЩ от сделката, известна като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA), през 2018 г.

След това санкциите срещу Иран, които бяха отменени по сделката, бяха отново наложени, тъй като администрацията на Тръмп се опита да принуди Иран да договори ново споразумение.

Иран отказа. През юли 2019 г. Техеран превиши ограничението от 3,67% за обогатяване на уран и през януари тази година обяви, че е възобновила обогатяването на уран до 20% чистота. Използваният в ядрените оръжия уран е с чистота 90%.

На въпрос на CBS News дали ще спре икономическите санкции, за да върне Техеран на масата за преговори Байдън отговори кратко: "Не".

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф (Л) и върховният лидер на страната Али Хаменей (Д)

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф върна "топката" по възобновяването на преговорите по „Иранската ядрена сделка” в полето на САЩ.

"Разбира се, топката не е в нашата половина. Върховният лидер ясно каза (за това). Ние от своя страна също заявихме, че Съединените щати са нарушили съвместния цялостен план за действие", каза той в ефира на IRIB TV2, подчертавайки, че Техеран е продължил да прилага споразумението в продължение на една година, след като Доналд Тръмп го е нарушил.

Американският президент Джо Байдън заяви днес в ефира на CBS News, че САЩ няма да бъдат първите, които ще отменят санкциите срещу Иран, за да го върнат на масата за преговори по ядрената сделка - първо Иран трябва да спре програмата си за обогатяване на уран.

Думите му дойдоха, след като върховният лидер на Иран Али Хаменей каза своята „последна дума“, заявявайки, че САЩ не са страната, която може да поставя условия. Той подчерта, че Вашингтон е този, който трябва "не с думи или на хартия, а с дела" да отмени санкциите, ако иска Техеран да се върне към изпълнението на ядрените си задължения./БГНЕС