Ден 56: Бомби засипаха полицаите, арестувани са множество демонстранти

Канонада от мощни взривове пред Народното събрание се чу около 22.00 ч., предаде репортер на БГНЕС.

Напрежението пред Парламента ескалира, десетки бомби полетяха към входа на бившия Партиен дом, във въздуха се носи силен мирис на бакелит.

От трибуната Арман Бабикян от Отровното трио призова хората да запазят спокойствие, но те панически се разбягаха.

Протестиращите хвърлят различни предмети към полицаите - камъни, пейки, част от разбития палатков лагер, на места и жълтите павета са изкъртени от настилката на булеварда, докато жандармеристите се изтеглиха пред подлеза пред входа на Парламента.

През минута-две се чуват силни взривове, хората крещят "Оставка".

Бомбите попаднаха сред полицаите, към момента не е ясно дали има ранени служители на реда.

Около 23.00 ч. полицаите, които охраняваха централния вход на бившия Партиен дом, разгониха протестиращите и разшириха територията, която охраняват около сградата.

Пристигна и водно оръдие.

Служителите на реда постепенно разшириха периметъра на охраняемата зона. Към тях продължават да летят различни предмети.

Повечето протестиращи вече са изтласкани на фонтана пред президенството.

След разделянето на протеста, хората са избутани до парадния вход на президентството. Служителят на полицията, който е в камиона с водното оръдие, предупреждава протестиращите, че нарушават обществения ред.

Няколко димки полетяха пред кордона полиция. Полицията с щитове тръгнаха след протестираащите, няколко души бяха арестувани - един пред МОН, двама около Археологиеския музей.

Цяла вечер на протестите взривни вещества и бомби биват хвърляни към полицаите. Около 21 часа настроението на протеста в София ескалира. Протестиращите започнаха да хвърлят бомбички по сградата на бившия Партиен дом, строените жандармеристи вдигнаха щитове и заеха отбранителни позиции. Десетина бомбички гръмнаха в краката на полицаите.

Те извикаха подкрепление и спешно кордонът беше подсилен, като зад тази с жилетки "Антиконфликт" се наредиха и втори ред полицаи с щитове.

Ул. "Г.С. Раковски" остава блокирана, там полицаи за първи път от първия ден на протеста насам проверяват чантите и багажа на всички, пристигащи на протеста. Хората, които искат да протестират, биват пропускани през специален пункт, разположен на ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Арман Бабикян от "Отровното трио" даде срок до утре сутрин на правителството да подаде оставка.

Тълпата от протестиращи скандира и нецензурни думи по адрес на премиера Бойко Борисов. Викове "Оставка" продължават да огласят триъгълника на властта.

Протестът срещу правителството с искане за незабавна оставка на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори, продължава повече от 12 часа в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. По-рано, около 20 часа на площада имаше няколко хиляди човека. Скандираха мощно “оставка”. Основният лозунг на протестиращите гласи “Мутри вън”. От "Отровното трио" заявиха, че хората са непреклонни и ще останат на площада, докато не бъдат удовлетворени исканията на гражданите. Говореше ни се за ценности, за демокрация, за солидарност, а 2020 година се събудихме само с ценностите от чекмеджето на Бойко Борисов, заяви от трибуната на протеста Арман Бабикян. Искаме сериозни и силни политици, които да не говорят само за пари. Брюксел, Мюнхен, Рим – не мълчете. Мълчанието е злато, но само за неговото чекмедже, заяви още Бабикян.

Събитията от жълтите павета днес получиха широк отзвук в международните медии. За недоволството у нас писаха Блумбърг, Политико, ARD, Ройтерс, ТАСС, Риа Новости и др. Протестът тази вечер се предава на живо от Euronews в тяхната Фейсбук страница. Целият свят е с нас и знае, че най-накрая сме въстанали срещу корупцията, заяви от своя страна адвокат Николай Хаджигенов. От трибуната на протеста, отец Дионисий анатемоса управляващите. Плътен кордон полицаи пази централния вход на бившия Партиен дом – от днес нова основна сграда за депутатите. Пред униформените седят ред полицаи с жилетки антиконфликт. Протестиращите изразяват позицията си от трибуната и мотивират присъствието си, а от „Отровното трио” подгряват с пламенни слова. В изказванията на хората често присъстват думите "мафия" и "корупция". Множеството е изпълнило пространството от кръстовището с бул. "Мария Луиза" по целия площад Независимост и по булевард "Цар Освободител" до сградата на националния природонаучен музей.

В 21 часа настроението на протеста ескалира. Служителите на реда отново са замеряни с рула тоалетна хартия. Летяха и яйца. /БГНЕС